Acasă » Dosare » Toto Riina = 40 de cadavre + cateva sute ucise din ordinul lui

Toto Riina = 40 de cadavre + cateva sute ucise din ordinul lui

Toto Riina – Salvatore Riina

Toto Riina sau pe numele lui adevarat Salvatore Riina (nascut la 16 noiembrie 1930), este un membru al Mafiei Siciliene care a devenit cel mai puternic membru al unei organizatii criminale pe la inceputul anilor 1980. Colegii mafioti l-au supranumit “Bestia” din cauza naturii sale violente, sau cateodata ii ziceau “Piticul” din cauza ca era mic de statura. In timpul carierei sale lungi in ale crimei, se crede ca ar fi omorat, cu mana lui, in jur de 40 de oameni si ca ar fi ordonat moartea a altor cateva sute.

La inceputul anilor 1980 si 1990, Riina si factiunea sa mafiota, Corleonesi, pornisera o campanie fara mila de violenta, atat asupra rivalilor sai din mafie cat si asupra statului, culminand prin asasinarea judecatorilor anti-Mafia Giovanni Falcone si Paolo Borsellino. Aceste asasinate au provocat revolte publice mari impotriva mafiei si s-au sfarsit prin capturarea si inchiderea lui Riina si a mai multor asociati ai sai.

Cum a ajuns cap al Mafiei?

Riina s-a nascut si a crescut in Corleone. A intrat in randul mafiei la varsta de 19 ani prin comiterea unui omor pentru mafie. Anul urmator a ucis un om in timpul unui scandal si ispasit 6 ani in inchisoare pentru omor prin imprudenta.


Capul familiei mafiote din cadrul Corleonesi a fost Michele Navarra pana in 1958, cand a fost impuscat mortal la ordinele lui Luciano Leggio, un mafiot fara scrupule de 33 de ani, care a devenit imediat noul sef. Impreuna cu Totò Riina si Bernardo Provenzano (care erau doi dintre pistolarii lui Navarra), Leggio a inceput sa isi creasca puterea din Corleonesi. Din cauza ca proveneau dintr-un oras relativ mic, Corleonesi nu era o grupare importanta in Mafia Siciliana in anii 1950, neputandu-se compara cu marile familii care aveau baza in capitala, Palermo. Intr-una din proastele estimari are mafiotilor din Palermo, se refereau la cei din Corleonesi cu apelativul “i viddani” – “taranii”.

La inceputul anilor 1960, Leggio, Riina si Provenzano, care isi petrecusera ultimii ani in vanarea si omorarea a zeci de suporteri ai lui Navarra, au fost fortati sa se ascunda din cauza mandatelor de arestare. Riina si Leggio au fost arestati si judecati in 1969 pentru cateva din crimele comise. Au fost achitati din cauza intimidarii juratilor si a martorilor. Riina s-a ascuns din nou mai tarziu anul acela, pentru ca era urmarit pentru o alta crima, ramanand un fugitiv pentru urmatorii 23 de ani.

In 1974 Luciano Leggio a fost arestat si intemnitat pentru uciderea lui Michele Navarra cu 16 ani inainte. Desi Leggio recapatase un pic de influenta si din spatele gratiilor, Riina era efectiv capul gruparii mafiote Corleonesi. De asemenea avea relatii stranse si cu Ndrangheta, asociatia mafiota din Calabria. Cavalerul de onoare la nunta sa din 1974 a fost Domenico Tripodo, un sef puternic din mafie si un contrabandist cu tigarete.

In timpul anilor 1970, Sicilia a devenit o locatie importanta in vanzarea internationala de droguri. Profiturile erau vaste si intreceau cu mult activitatile traditionale ale mafiotilor. Toto Riina vroia sa puna mana pe controlul vanzarilor si avea sa o si faca planuind un razboi impotriva familiilor mafiote rivale.

In timpul anilor 1970, Riina a orchestrat uciderea a mai multor oficiali publici, cum ar fi judecatori, procurori sau membri ai Carabinieri (politia italiana). Nasii multor familii mafiote erau adesea vazuti in comunitatea lor, colaborand strans cu politicieni sau primari, protejandu-se dand mita mai degraba decat sa rezolve prin violenta. Riina in schimb, proceda total opus. Riina, Provenzano si ceilalti Corleonesi erau fugitivi, intotdeauna ascunzandu-se si vazuti rar de alti mafioti, dar niciodata de public. Atunci cand un politist sau un judecator era omorat, mai degraba erau vazuti ca vinovati familiile mai vizibile din mafie care erau subiectul investigatiilor oficiale, in special ca aceste asasinate erau intentionat facute pe teritoriul rivalilor gruparii Corleonesi.Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


16 comentarii la "Toto Riina = 40 de cadavre + cateva sute ucise din ordinul lui"

 1. Iulian spune:

  ..smecher…

 2. chinezu spune:

  un om tupeist fara lege asta sio facea el singur o adevarata bestie

 3. Iulian spune:

  asta e smecher adevarat nu prapaditii astia din romania…

 4. Liviu spune:

  Dak vreti sa vedeti cam totu` despre el este film….se numeste “El capo dei capi” are 7 episoade a cate 1 ora si cv fiecare….e fff tare filmu`….

 5. alin spune:

  smecher omu…:)

 6. Fun spune:

  Cel mai tare om din cati au existat

 7. Claudiu spune:

  Intotdeauna avem o atractie catre “partea intunecata”,dar admiram doar ce nu ne afecteaza pe noi.Daca Riina era tigan si totul se intampla in Romania oare cati ar mai fi fost admiratorii lui?Pentru oamenii simpli a fost (si este) frustrant sa veda ca politia si justitia sunt ineficiente.La noi cazul Vantu este emblematic,chiar daca e vorba doar de criminalitate economico-financiara!”Il capo dei capi” si “Il divo” sunt 2 filme care ne arata de ce justitia nu functioneaza si de ce Mafia a fost mult timp cu un pas inaintea politiei.

 8. comescu spune:

  e tare filmu, da finalu nu este adevarat…
  pt ca de fapt a fost prins printr-o revolta a populatiei, nu a fost turnat…
  in fine.. filmul generalizeaza…

  iar la noi adevarata mafie este in petrom, gazprom, etc… acolo unde se invart milioanele de euro nu marunt.. tot ce tine de contact extern de afaceri si va urma odata cu dezvoltarea turismului, alt domeniu de activitate
  poate va ganditi de unde stiu… eu nu am treaba sunt copil am 21 de ani, dar taica-miu a trecut prin chestii deastea… stati atenti in ce va bagati..

 9. ViM spune:

  Asta da smecher, si asta intr-adevar putea zice la orice ora “ma doare in p… de toata lumea”.Respect asta smecher, desi a fost cam brutal ceea ce a facut totusi a reusit sa ajunga undeva unde nu multi o pot face.

 10. corleone spune:

  este si documentar despre toto riina , iel a fost si ca iel nu va mai fii ….

 11. Anthony Casso spune:

  Dak nu omora atatia procurori era si in ziua de azi bine mersi!!!

 12. By_ultras spune:

  Respect Toto Riina…

 13. anonim spune:

  mai uitativa odata la film are 12 parti nu 6 poate doar 6 ati vazut voi omul a fost creier a stiut ce vrea

Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!