Acasă » Dosare » Femei controversate: Elena Ceausescu

Femei controversate: Elena Ceausescu


Elena Ceausescu

Date: 7 Ianuarie, 1919 – 25 Decembrie, 1989

Ocupatie: Politician, om de stiinta.

Cunoscut/a pentru: Influenta pe care o avea in dictaturile sotului sau.

Despre Elena Ceausescu:
Elena Ceausescu provenea dintr-un sat mic, unde tatal sau era fermier. Elena pica la invatatura si a parasit scoala dupa clasa a 4-a. A lucrat intr-un laborator si apoi intr-o fabrica de textile. A devenit activa in Uniunea Tinerilor Comunisti si mai apoi in Partidul Comunist Roman.

Elena l-a intalnit pe Nicolae Ceausescu in 1939 si s-au casatorit in 1946. A lucrat ca secretara intr-un birou guvernamental in timp ce sotul ei se indrepta spre varful puterii.

Nicolae Ceausescu a devenit secretarul partidului in martie 1965, si presedinte al Consiliului Statului (in fruntea tarii) in 1967. Elena Ceausescu incepuse sa devina modelul femeilor in Romania. I-a fost inmanat oficial titlul “Cea Mai Buna Mama Pe Care O Poate Avea Romania.”

Elena Ceausescu a primit multe premii pentru munca sa in domeniul chimiei, cerand recunoastere din partea Colegiului pentru Chimia Industriala si Institutul Politehnic din Bucuresti. A fost promovata Presedinte al principalului laborator de chimie din Romania. Numele ei a fost pus pe documente academice scrise de oameni de stiinta romani. A fost Presedinte pentru Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie.

Romania, sub regimul Ceausescu a scos in afara legii avortul si controlul sarcinii. Femeile sub varsta de 40 de ani erau obligate sa aibe cel putin 4 copii, mai tarziu 5.

Politicile lui Nicolae Ceausescu, inclusiv cea de export masiv din agricultura si industrie au avut efecte extreme asupra majoritatii cetatenilor. Familiile nu mai puteau intretine atatia copii. Femeile faceau avorturi ilegale, sau dadeau copiii la orfelinat.

La un moment dat, parintii erau platiti ca sa dea copii la orfelinat. Nicolae Ceausescu planuia sa creeze o Armata Romana de Muncitori din acesti orfani. Totusi, orfelinatele aveau putine asistente si mancare limitata, cauzand probleme psihice si emotionale copiilor. Ceausestii induceau un raspuns medical slabiciunii copiilor: transfuziile cu sange. Conditiile precare din orfelinate rezulta de multe ori in folosirea aceluiasi ac atunci cand se faceau transfuzii, rezultand in multe imbolnaviri cu SIDA printre acesti orfani. Elena Ceausescu era seful Comisiei de Sanatate care stabilea ca SIDA nu poate exista in Romania.

Demonstratiile anti-guvernamentale din 1989 au condus la inlaturarea regimului Ceausescu. Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati pe 25 Decembrie, 1989, de un tribunal militar care a hotarat executarea lor in aceeasi zi de un pluton de executie.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro

Etichete:

4 comentarii la "Femei controversate: Elena Ceausescu"

 1. baras spune:

  eram indobitociti rau.dar dupa 89 singuri am cerut indobitocirea alegand pe iliescu repetat.

 2. Gigi spune:

  Femeile sub varsta de 40 de ani erau obligate sa aibe cel putin 4 copii, mai tarziu 5.
  De unde ai mai scos-o si pe asta????
  Uite ca pe mama nu a obligat-o nimeni sa faca”cel putin 4 copii,mai tarziu 5.Si majoritatea familiilor aveau 2-3 copii.
  Adevarul este ca multi faceau 4-5 copii ca sa obtina alocatia cat mai mare,care facea 5 primea si titlul de “mama eroina” si binenteles.
  Numai aberatii.
  Mai informati-va inainte de a scrie,mai cititi ca sa stiti adevarul.

  • Nicoleta spune:

   Atunci cand unei femei normale, sanatoase, casatorite, care avea sub 40 de ani si mai putin de 4 copii i se refuza accesul la orice forma de contraceptie, o obligai inevitabil sa aduca pe lume copii pana cand decidea partidul ca e suficient, sau o obligai sa recurga la metode de contraceptie ilegale, si unele dintre ele de-a dreptul brutale. Pentru unele dintre noi nu-i necesar sa citim si sa ne documentam, am trait perioada aia. O perioada in care pana si viata sexuala iti era controlata de “sistem”. Cu siguranta erau unele femei care alegeau sa aiba multi copii, desi in ultima vreme asta era inconstienta pura, nu stiai daca-i vei putea hrani, daca ii vei vedea mari si sanatosi, daca nu-i cresteai ca sa isi nenoroceasca sanatatea la “practica” sau la canal sau pe alte santiere unde erau dusi cu forta. Orice familie sanatoasa care avea “numai” doi trei copii era fie abstinenta fie comitea ilegalitatea de a apela la metode de planning familial. Numai in mediul rural erau “mame eroine” de buna voie, si asta pentru ca nu puteau trai din veniturile de la CAP – copiii deveneau moneda de schimb. Este greu de descris gradul de oprimare pe care trebuia sa o indure o femeie, care nu dispunea liber nici macar de propriul corp, avand in vedere ca sistemul incerca sa il transforme in masina de produs “carne de tun”pentru diversele ineptii comuniste. Afirmatia este perfect legitima, si o spun cu toata responsabilitatea – am infruntat personal nenorocita de politica de partid.

 3. Nu sunt ei. Ambele sosii au sprancenele puse.
  Si alea sunt incorect puse.

Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!