Acasă » Paranormal » Yeti – misteriosul om al zapezilor!

Yeti – misteriosul om al zapezilor!

Cunoscut si sub numele de „ingrozitorul om de zapada”, aceasta creatura, una dintre cele mai renumite in randul diferitelor aratari paroase, jumatate om, jumatate maimuta, necunoscuta in analele stiintei, se spune ca a supravietuit in regiunile inalte si departate ale muntilor Himalaya.

La fel ca si in cazul monstrului din Loch Ness, singura dovada a existentei sale raman marturiile locuitorilor sau muntenilor – determinandu-i pe cei sceptici sa banuiasca ca yeti exista doar in imaginatia farsorilor sau a celor care sufera de rau de inaltime.

Totusi, locuitorii Nepalului spun ca exista trei feluri de yeti: micul yeh-the, mai marele meh-the si giganticul dzu-the.

Legendele in aceasta zona abunda. Staretul manastirii Thyang-boche de la poalele muntelui Everest povesteste prozaic despre desele vizite ale lui yeti in gradinile manastirii.

Intalniri cu yeti?

In 1974, o tanara fata Sherpa, Lakhpa Domani, pretinde ca s-a intalnit cu un yeti in timp ce avea grija de iaci in satul Pheriche, Nepal.

Aceasta era o creatura mare, asemanatoare unei maimute, cu par negru si roscat, cu pometi proeminenti si ochi mari.

O luase in brate o buna bucata de drum, dupa care ii daduse drumul cand ea s-a zbatut, apoi a atacat iacii, ucigand doi inainte de a fugi.

Din nou, in ianuarie 1987, un tanar din nordul orasului Kashmir se spune ca a fost atacat de o creatura paroasa, cu doua picioare, cam de 1,20 m inaltime.

Si aceasta a fugit, tipand, dupa ce tanarul o lovise cu un vas gasit la indemana.

Alti doi sateni care au fost martori la eveniment au spus ca animalul a sarit peste un sant la fel ca un om.

In 1832, trimisul diplomatic britanic rezident in Nepal descria cum hamalii sai fugisera de frica unei fiare paroase pe care o numea rakshas, „demon”.

Mai tarziu, i-au spus englezului ca mai multi salbatici de acest tip existau si erau temuti prin acele parti de secole intregi.

Occidentalii au observat urme de pasi in 1887, la fel ca un ofiter din armata britanica ce a ajuns la o inaltime de 6400 m pe muntele Everest in 1921.

Fotografii cu urme de yeti?

Fotografiile din 1937 ale lui F. S. Smythe cu urme de pasi ale creaturilor yeti au fost realizate la o inaltime de 5030 m si in 1951, traversand ghetarul Melung, alpinistul britanic Eric Shipton a descoperit si fotografiat urme asemanatoare in zapada.

Pozele lui aratau o urma de picior la fel de lunga cat toporul lui de gheata, cu forma distincta a degetelor – prea distincta, afirma scepticii.

Poate ca povestea lui Shipton a inceput ca o gluma, dar el a mentinut-o cand a descoperit ca oamenii o luau in serios. Chiar si asa, partenerul lui, chirurgul Michael Ward, a insistat ca urma este autentica (desi trebuie sa ne amintim ca un alt chirurg era implicat si el in farsa din 1934 cu monstrul din Loch Ness).

Apareau insa tot mai multe anunturi conform carora yeti fusese observat. Pe muntele Annapurna, in 1970, alpinistul Don Whillans a observat urme de pasi in zapada. Mai tarziu, la lumina clara a lunii, a privit afara din cortul sau si prin binoclu a observat un animal negru, ca o maimuta, dupa care „dintr-o data… de ca si cum ar fi stiut ca este urmarit, a tasnit de pe loc, luand-o la goana de-a lungul versantului.”

In 1972, o expeditie americana a gasit urme de pasi atat de clare incat au reusit sa le reproduca cu mulaje de plastic.

Un an mai tarziu, Lord Hunt, lider al expeditiei britanice pe muntele Everest din 1953, a descoperit si el astfel de urme; fotografiile realizate de el in 1978 arata astfel de intipariri de 35 cm lungime si 18 cm latime.

El crede intr-o „creatura necunoscuta care trebuie descoperita”.

Yeti, o creatura timida?

Totusi nu s-a descoperit trupul nici unui asa-zis yeti. „Scalpurile de yeti” ce se afla in cateva manastiri din Himalaya sunt probabil confectionate din piele de capra, create pentru a reprezenta animalul yeti in dansurile rituale.

Dar daca lipsa cadavrelor de yeti demonstreaza inexistenta acestor creaturi este inca o problema. Gorilele si urangutanii nu sunt considerati animale mitice deoarece au fost pana acum impuscate, capturate si asa mai departe.

Daca exista, yeti este o creatura timida care traieste in salbaticiile de la mari inaltimi – si pentru binele lui, ar trebui sa ramana acolo, unde nu poate fi atins de homo sapiens.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!


%d blogeri au apreciat: