Acasă » Dosare » Academia de Politie – admitere 2012, locuri, o istorie de peste 60 de ani!

Academia de Politie – admitere 2012, locuri, o istorie de peste 60 de ani!

Viata de ofiter in Academie

Nu beneficiaza de un salariu atractiv. Lucreaza in conditii periculoase. Si cu toate astea multi tineri inca se inghesuie sa acceada la cursurile Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. La examenele de admitere din 2011 s-au batut 5 candidati pe un singur loc.

O istorie de peste 60 de ani

In 1949 a fost infiintata Scoala de Ofiteri Militie din Bucuresti. „Scopul scolii este de a pregati ofiteri de militie, in vederea completarii locurilor vacante existente in statele de organizare ale organelor de militie cu cadre bine calificate. Candidatii pentru concursul de admitere sunt recrutati dintre tinerii din campul muncii, ostasi in termen din militie sau din armata, precum si dintre subofiterii aflati in militie si propusi de sefii ierarhici.” Se arata in Ordinul Directoruluiui General al Militiei din 1949. Scoala care scoate si azi ofiterii MAI-ului functioneaza de 63 de ani sub diferite denumiri: Scoala Centrala de Ofiteri Militie din Bucuresti, Scoala Ministerului Securitatii Statului nr. 7 Bucuresti – unde i s-a atribuit si indicativ militar, Scoala M.A.I. nr. 2 Bucuresti, Centrul Scolar M.A.I., Scoala Militara de Ofiteri M.A.I., Scoala Militara Superioara de Ofiteri a Ministerului de Interne. In 1991 i se atribuie denumirea de „Alexandru Ioan Cuza” prezent – Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Din 1991 si pana in prezent a cunoscut o serie de dezvoltari institutionale, fiind astazi un adevarat campus universitar, unde se formeaza ofiteri si arhivisti pentru Ministerul de Interne (MI), unde isi aprofundeaza si perfectioneaza cunostintele juridice si de specialitate masteranzi si doctoranzi, in total un numar de peste 3.400 de studenti si cursanti. In prezent, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” este organizata pe trei facultati: Facultatea de Politie, care pregateste ofiteri de politie, politie de frontiera, jandarmi si penitenciare, Facultatea de Pompieri, care pregateste ofiteri pompieri si Facultatea de Arhivistica, care pregateste arhivisti.

Viata de student al Academiei inainte de 1989…

Privind in trecut nu numai denumirile s-au schimbat ci si regulile, inainte de 1989 acestea fiind mult mai stricte pentru studentii Academiei. Astfel, elevii aveau dreptul sa iasa o singura data pe luna, 12 ore (duminica de la ora 9a.m.-9p.m). Si acest lucru era posibil cu o singura conditie: – sa ai media peste 7. Fiecare elev avea un caiet care trecea prin mainile mai multor persoane. Acestea erau: comandantul de grupa, seful de clasa, comandantul de pluton, comandantul de detasament si intr-un final comandantul de batalion. Pentru a putea beneficia de „invoire” era nevoie de semnatura lor. Era obligatoriu ca in invoire elevii sa plece in uniforma de oras si doar in vacanțe se putea parasi unitatea imbracat civil… Spre deosebire de zilele noastre: celor care terminau scoala si nu aveau locuința pe numele propriu, primeau una.

…si dupa 1989

Lucrurile sunt putin diferite azi. Regimul in academie este intr-adevar tot unul militar care impune o anumita disciplina si rigoare, dar studentii beneficiaza de mai multa libertate. Desteptarea este la ora 6.00. Urmeaza programul individual la spalator, echiparea, intretinerea sectoarelor astfel incat pana la ora 7.00 cam toate sa fie gata. Apoi, dupa micul dejun, la ora 7.40 are loc raportul si inspectia de dimineata (asta de marti pana vineri, lunea fiind in plus intonarea imnului si ridicarea drapelului, activitate care impune prezenta pe platou la ora 7.30). Primul curs incepe la ora 8.00. Un curs dureaza 1 ora si 30 min, cu pauza de 30 min intre ele. De obicei sunt 3 cursuri intr-o zi (prelegere sau seminar). Pana la ora 13:30, cand are loc raportul de dupa amiaza, prezenta este obligatorie la toate cursurile. Studentii au invoire in fiecare zi de la 14:30 la ora 21:30 si in weekend de vineri de la 14:30 pana duminica la 22.30, asta in situatia in care nu a fost consemnat de catre comandant. In plus mai exista serviciile de permanenta: planton, student de serviciu pe subunitate, veselar, grupa de interventie la bucatarie, santinela. Pentru boboci pana la depunerea juramantului exista o pregatire in prealabil, aceasta perioada fiind menita sa ii obisnuiasca cu miscarile si activitatile specifice pe care urmeaza sa le desfasoare in cei 3-4 ani de Academie.

Ce se intampla dupa absolvire?

Fiecare absolvent va fi incadrat pe un post ocupat in urma unei repartitii in functe de media obtinuta in cei patru ani si media obtinuta in urma promovarii examenului de licenta. Primul student care isi alege repartitia este seful de promotie, urmat de studentul cu media imediat urmatoare samd, pana cand locurile sunt ocupate. Anterior repartitiei, daca s-a promovat examenul de licenta, acestia sunt avansati la gradul de subinspector de politie, penitenciare sau de frontiera, respectiv sublocotenent de jandarmi sau pompieri. Salariul primit difera in functie de mai multi factori precum functia specificul activitatii desfasurate etc. In primele 12 luni pentru subinspectori (indiferent de arma sau specializare), respectiv, 6 luni pentru sublocotenenti acestia vor fi sub tutela unui ofiter. Exista bineinteles si posibilitatea de a continua studiile, Academia organizand cursuri atat pentru masterat cat si pentru doctorat.

Academia de Politie va scoate pentru 2012 peste 250 de locuri.

Locurile aprobate de minister pentru sesiunea de admitere 2012 Academia de Politie:

Politie Drept – 25 locuri
(14 barbati, 5 femei, 6 SPP)

Politie Ordine si Siguranta Publica – 50 locuri
(42 barbati, 5 femei, 3 minoritati)

Frontiera – 20 locuri
(15 barbati, 2 femei, 3 minoritati)

Jandarmi – 45 locuri
(40 barbati, 3 femei, 2 minoritati)

Penitenciare – 50 locuri

Pompieri – 50 locuri

Arhivistica – 15 locuri cu taxa


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


2 comentarii la "Academia de Politie – admitere 2012, locuri, o istorie de peste 60 de ani!"

  1. Stan spune:

    Ce criterii de inaltime vor fi? 170 minim pentru barbati? esti sigur/a de aceste cifre de scolarizare? sunt dintr-o sursa oficiala?