Acasă » Dosare » Vladimir Putin la un pas sa fie asasinat de o grupare islamista – A opta tentativa!

Vladimir Putin la un pas sa fie asasinat de o grupare islamista – A opta tentativa!

Vladimir Putin la un pas sa fie asasinat de o grupare islamista. Este a opta tentativa de asasinat asupra premierului rus

Serviciile secrete ruse si ucrainene au dejucat o tentativa a islamistilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin, care urma sa aiba loc dupa alegerile prezidentiale de la 4 martie la care el este considerat candidatul favorit. Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot dupa o explozie intr-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), in care o persoana a fost ucisa.

Alte doua persoane au fost arestate si au afirmat, potrivit postului Pervii Kanal, ca lucreaza pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numarul unu al Kremlinului.Unul dintre suspectii arestati, Ilvi Pianzin, care ar fi fost interogat intr-o sectie a politiei ucrainene, a afirmat ca gruparea sosise in Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia. Conform acestuia, gruparea urma sa se antreneze in Ucraina si sa pregateasca bombe pentru a comite atentate in Rusia, culminind cu o tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin.

Purtatorul de cuvint al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informatia, dar a refuzat sa faca vreun comentariu.

Vladimir Putin a scapat pana acum de nu mai putin de 7 tentative de asasinat

Unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii a reusit sa scape pana in prezent de numai putin de 7 tentative de asasinat.

Prima incercare a avut loc in 24 februarie anul 2000, in orasul Sankt Petersburg, cand Vladimir Putin lua parte la ceremonia funerara a lui Anatoly Sobchak, si a fost impiedecata chiar de garzile sale de corp.

A doua incercare a avut loc tot in 2000, pe 19 august dar la Yalta, unde Vladimir Putin participa la o reuniune cu caracter neoficial a presedintilor din statele CSI. Dejucarea acesteia a reprezentat un succes al serviciilor de contrainformatii rusesti din zona Caucazului, atentatorii, patru ceceni, doi iordanieni si un saudit au fost capturati.

A treia tentativa de asasinat ar fi trebuit sa aiba loc loc in 2002, cand presedintele Putin urma sa viziteze Azerbaijanul intre 9 si 10 ianuarie. Serviciile secrete azere, au primit informatii in legatua cu prezenta pe teritoriul acestui stat a irakianului siit Kyanan Rostam, un fost luptator din Afganistan si Cecenia care urma sa conduca un comando ce avea ca misiune lichidarea presedintelui rus. In urma unei operatiuni antiteroriste care a avut loc chiar in ajunul sosirii lui Putin la Baku, Kyanan si grupul sau a fost anihilat.

A patra incercare a fost opera unui unui bolnav psihic, pe nume Ivan Zaitsev, care evadase dintr-un ospiciu de la periferia Moscovei. Pe 6 februarie el a incercat sa intre cu un camion de mare tonaj in plina viteza prin poarta mare a Kremlinului. Zaitsev pretindea ca el este adevaratul presedinte al Rusiei si dorea sa il “pedepseasca” pe Putin.

A cincea incercare a fost dejucata cand la 28 noiembrie 2002 serviciile secrete ruse au descoperit un dispozitiv exploziv cu detonare de la distanta pe un traseu moscovit care urma sa fie strabatut de coloana prezidentiala chiar in acea zi, in doar cateva ore.

In data de 23 iunie 2003, pe autostrada dintre St. Petersburg si Pskov a fost descoperit, ascuns intr-o geanta, un alt dispozitiv explozibil la putin timp inainte de trecerea presedintelui.

A saptea incercare de asasinat a fost dejucata la Londra, de catre Scotland Yard, ai carui repezentanti au anuntat retinerea pe 12 octombrie 2003 de catre echipele sale specializate antiteroriste a doi cetateni rusi. Unul dintre acestia era un fost membru al serviciilor secrete ruse. Potrivit Sunday Times, care a citat la acel moment surse din interiorul ministerului de interne britaic acestia umau sa il asasineze pe Putin. Potrivit ziarului britanic autoritatile britanice au fost anuntate de ofiterul rus de securitate, Alexander Litvinenko. “Amenintarile la adresa presedintelui rus sunt absolut reale” a spus Gennady Gudkov, membru in comitetul pentru securitate al Dumei, adaugand “Serviciile de protectie i-au in considerare orice amenintare alegand tacticile adecvate pentu a-l apara pe presedinte”.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!