Acasă » Dosare » CRIN ANTONESCU nu stie engleza, TRAIAN BASESCU nu stie engleza, EMIL CONSTANTINESCU nu stie engleza… RUSA ESTE MULT MAI USOR DE INVATAT?

CRIN ANTONESCU nu stie engleza, TRAIAN BASESCU nu stie engleza, EMIL CONSTANTINESCU nu stie engleza… RUSA ESTE MULT MAI USOR DE INVATAT?

CRIN ANTONESCU nu stie engleza, TRAIAN BASESCU nu stie engleza, EMIL CONSTANTINESCU nu stie engleza… RUSA ESTE MULT MAI USOR DE INVATAT?

Daca ne uitam la Presedintii pe care Romania i-a dat in ultimii 20 de ani putem spune fara ezitare ca nu exista vreo asemuire intre acestia. Am inceput cu un Presedinte “pasiv” in persoana lui Ion Iliescu, am continuat cu Emil Constantinescu un Presedinte “negociator”, am intrat din nou pentru 4 ani in era pasiva a lui Ion Iliescu si am trecut la Presedintele “jucator” Traian Basescu, pentru ca in zilele noastre sa avem un Presedinte pentru moment… interimar – Crin Antonescu. La o privire rapida a acestei insiruiri gasim totusi o asemanare… numele tuturor presedintilor Romaniei se termina in “escu”. Mai exista insa o asemanare mai putin vizibila dar demonstrata pana in prezent: toti par pierduti in hatisul comunicarii al “limba engleza”.

Si istoria incepe cu Ion Iliescu, pe care l-am putea intelege avand in vedere influentele rusesti deprinse din studiile facute la Moscova. “Cea mai polulara limbă este limba engleza. Fiecare vorbeste in felul sau, cu accentul sau. Nimeni nu are pretentia ca seful unui stat sa vorbeasca o engleza impecabila. Chiar si eu, cu accentul meu, cu stangaciile si greselile mele – am invatat engleza la curs rapid – n-am fost reticent niciodata in a vorbi engleza la intalniri”, declara intr-un interviu Ion Iliescu. Sa ne reamintim cateva declaratii intr-o engleza… numai de el inteleasa.

Ion Iliescu

Blestemul lui “za inglis” a fost continuat si de Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu

“Cinstit vorbind, evit sa folosesc engleza in discursurile mele pur si simplu pentru ca nu-mi va placea sa vad maine, in ziarele romanesti, critici la adresa calitatii slabe a englezei mele”, ne spunea Traian Basescu in 2011. Si cat adevar a grait atunci. “Za esec” (un cuvant care nu exista in limba engleza) sau de “Sulaina cenal” (referindu-se la Canalul Sulina) sunt doar 2 dintr-un lungul sir de astfel de exemple. Si pentru exemplificare, sa-l auzim pe domnul presedinte la un discurs la London School of Economics, 7 iunie 2011.

Traian Basescu

Si acum cireasa de pe tort o detine nimeni altul decat Presedintele interimar Crrrin Antonescuuu… dar sa nu fim rai el cu siguranta va avea timp, daca isi va continua cariera politica, sa devina si cel dintai… Desi in 2009 a recunoscut ca nu este vorbitor de limba engleza, domnul Presedinte a zis sa ne demonstreze c-a mai avansat si s-a gandit sa tina un discurs de primire a delegatiei FMI la Bucuresti… in limba engleza. Cu o voce tremuranda, vadit agitat, negasindu-si locul in scaun si gesticuland excesiv, Crin Antonescu a reusit sa scoata cateva perle in doar nici 1 minut de discurs.

Crin Antonescu


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!