Acasă » Stiri » OARE CATI OM FI IN TARA ASTA ?

OARE CATI OM FI IN TARA ASTA ?

OARE CATI OM FI IN TARA ASTA ?

Uite mini-recensamantul… nu mai este mini-recensamantul! Suntem 16 milioane! Ba nu, suntem clar peste 18 milioane! Numaratul cetatenilor pare sa fi devenit sportul national al Romaniei din 29 iulie incoace. De la guvernanti, administratie publica locala, analisti, moderatori TV si pana la cetatenii simpli, neimplicati direct, care se uita uimiti la ce se intampla si isi aduc aminte ca parca au si ei niste rude decedate care de fapt nu au fost scoase de pe lista electorala permanenta, sau isi amintesc ca ei anul trecut nu au fost recenzati, toata tara pare blocata. Economia este pe butuci, leul a luat-o razna, FMI ne trage de urechi, dar noi avem o singura problema: oare cati om fi in tara asta?

Pe cat de simple par a sta lucrurile pe atat sunt de complicate, sau cel putin cineva incearca sa le complice.

S-o luam cu inceputul. Referendumul din 29 iulie, potrivit legii, s-a organizat in baza unor liste electorale permanente. Avand in vedere ca validarea sau invalidarea referendumului tine de conditia, stabilita tot prin lege, a existentei unui prag de 50%+1, atentia a fost atintita asupra numarului de cetateni existenti pe listele electorale si in baza carora se calculeaza cvorumul. Ioan Rus, pe acea vreme Ministru de Interne, a iesit si a declarat ca, dupa actualizarea listelor electorale permanente s-a constatat ca sunt 18,3 milioane cetateni cu drept de vot. Potrivit acestor date a si fost de altfel organizat referendumul. Lucrurile insa, au inceput sa se complice dupa data de 29 iulie cand reprezentantii Puterii au constatat ca nu au reusit sa scoata din casa necesarul de peste 50% si au aruncat pe piata ideea ca de fapt nu suntem 18,3 milioane, asa cum un ministru din Guvernul condus tot de ei declarase.

Aceste declaratii, precum si documentele contradictorii transmise la Curtea Constitutionala au declansat balamucul in care ne aflam azi. Curtea Constitutionala si-a amanat verdictul pe 31 august si a transmis Guvernului Ponta o scrisoare in care a cerut clarificarile necesare pentru a putea lua o decizie. Scandalul insa s-a extins cand, dupa o saptamana de foc, timp in care Guvernul Ponta s-a declarat doritor chiar sa realizeze un mini-recensamant pentru a afla exact cati suntem, Curtea Constitutionala vine cu o erata, constatand, se pare, ca guvernantii nu intelesesera bine exact ce cerusera… vehiculandu-se chiar ca adresa trimisa initial de CCR a fost falsificata. Asa s-a ajuns in situatia in care, Ponta susţine că judecătorii CCR nu au solicitat listele electorale permanente, care se află la BEC, ci “listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000”. 

Doar că premierul a oprit citatul înainte de punct. Fraza CCR continuă aşa: “… liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012“. Care au fost actualizate chiar de Guvernul Ponta, înainte de 29 august. Dupa aceasta erata transmisa de CCR, Ponta a facut un pas in spate, a renuntat la ideea de mini-recensamant, nu si la ideea de a modifica listele electorale permanente dupa care s-a desfasurat referendumul, in sensul de a o curata de persoanele decedate si de romanii care si-au stabilit domiciliul in strainatate. Nu trece prea mult timp si aflam ca si Erata transmisa de CCR ar fi ilegala.

Scandalul s-a lasat si cu o ancheta penala, invinuitul fiind Seful Directiei de Evidenta a Populatiei, Constantin Manoloiu, 

cel care a si confirmat initial pentru MAI si CCR numarul de 18,3 milioane de votanti si care a trimis listele electorale permanente actualizate Biroului Electoral Central, dar care dupa referendum a venit cu o precizare prin care nu-si mai asuma corectitudinea datelor, blocand astfel o decizie a CCR.

Intre timp, mai multe institutii al statului au fost atrase in aceasta lupta politica absurda. Ministrul de Interne, Ioan Rus, si-a dat demisia, fiind urmat si de Victor Paul Dobre, Ministrul delegat pentru administratie. Judecatorii CCR au sesizat, pentru a doua oara in acest an, Comisia de la Venetia privind unele presiuni si amenintari exercitate asupra lor. Ministerul de Externe s-a vazut obligat sa asigure Comisia de la Venetia, ca nu vor exista presiuni asupra CCR, dupa ce organismul international si-a exprimat ingrijorarea in acest sens. Iar seful SIE a cerut o Comisie care sa investigheze daca actiunile Serviciului de Informatii Externe au denigrat in vreun fel imaginea Romaniei, dupa niste declaratii facute in acest sens de presedintele interimar, Crin Antonescu.

Ca vom fi numarati, ca nu vom fi numarati, ca va fi validat sau nu referendumul, cert este ca tot acest scandal pare fara sfarsit si cu siguranta noi toti, cei care mai traim in tara asta, ca suntem 16 milioane sau peste 18 milioane, vom plati decontul acestor facturi imense, lasate in urma de niste politicieni iresponsabili.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!