Acasă » Scandal » Scandal de proportii, interceptari, stenograme si…cum vrea Puterea sa reduca cu orice pret numarul populatiei.

Scandal de proportii, interceptari, stenograme si…cum vrea Puterea sa reduca cu orice pret numarul populatiei.

Scandal de zile mari cu listele electorale permanente. Tacamul este complet: interceptari, stenograme, protagonisti de marca si urmariri penale.

Parchetul General a solicitat Parlamentului un aviz pentru punerea sub acuzare a fostului ministru delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre. Potrivit anchetatorilor exista indicii temeinice ca fostul ministru delegat ar fi comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice. Totul a pornit de la o adresa transmisa Curtii Constitutionale in 2 august de Ministerul Administratiei si Internelor, condus pe acea vreme de Ioan Rus, ministrul de Interne si Victor Paul Dobre, ministrul delegat al Administratiei Publice. Anchetatorii sustin ca Dobre ar fi solicitat chestorului Constantin Manoloiu sa transmita aceasta adresa catre CCR si in care se spune ca nu isi asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise pe listele electorale permanente. Cercetarile fac referire la faptul ca, aceasta adresa semnata de chestorul Manoloiu, seful Directiei de Evidenta a Populatiei, de secretarul de stat al MAI, Ioan Nicolae Cabulea si de  ministrul delegat V. Paul Dobre si transmisa CCR ar fi afectat procesul de inchidere a referendumului. Este si motivul pentru care, ne amintim, ca CCR a amanat luarea unei decizii privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Bomba este data insa de intereptarile facute de procurorii Parchetului General, in care cei doi Ioan Rus si V. Paul Dobre, si nu numai, au fost surprinsi vorbind despre schimbarea numarului de persoane din listele electorale permanente. Din aceste interceptari, pe care le vom reda integral mai jos, reiese ca cei doi nu au vrut sa fie complici la tentativa colegilor lor din USL de a modifica cvorumul pentru referendum.

In interceptarile de-a dreptul stupefiante din dosarul “Referendumul”, Victor Paul Dobre povesteste unui interlocutor ca se doreste scoatere de pe listele electorale a 1,6 milioane de romani. Cei care urmau sa fie scosi de pe liste sunt romanii plecati in afara tarii. Procurorii semnaleaza ca „Desi cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu au fost inclusi in listele electorale permanente pentru referendumul din 29.07.2012, exista o preocupare a invinuitilor in a actualiza o astfel de baza de date si a-si lua masuri pentru situatiile in care se va verifica veridicitatea intocmirii unei astfel de situatii”. De asemenea, procurorii au sesizat faptul ca, pentru atingerea scopului clar de a reduce numarul de persoane de pe listele electorale, s-a optat chiar si pentru reducerea fictiva a populatiei in unele judete, prin cresterea numarului de persoane care figureaza ca fiind decedate.

 

In ziua de 03.08.2012, la ora 20:48:02, DOBRE VICTOR PAUL discuta cu RUS ION:

DOBRE VICTOR PAUL: Va salut! Domnule ministru, nu vreau sa va stric seara, dar am inteles ca presedintele si cu premierul s-au inteles sa demisionez. Asta e viata!

DOMN: Eu nu stiu despre asa ceva.(!!!)

DOBRE VICTOR PAUL: Asa mi-a spus domnul Chitoiu. A fost o video-conferinta la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanti cum e domnul Fenechiu si cand am intrebat mi s-a spus ca asa s-a inteles presedintele cu Ponta. Nu am nicio problema.

DOMN: De ce?

DOBRE VICTOR PAUL: Nu stiu. Ca am semnat ca sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce… asa este, dar aia e o alta problema.” (fila)

In acelasi sens, in ziua de 03.08.2012, la ora 20:53:05, DOBRE VICTOR PAUL, discuta cu o persoana in urmatorul sens:

V: Da, Victor!

DOBRE VICTOR PAUL: Salut! Azi, cat eram pe drum, a fost o video-conferinta a inaltei conduceri cu filialele.

V: Am auzit, da.

DOBRE VICTOR PAUL: Crin l-a remandatat pe Daniel. Vela, ala de la Prahova si Fenechiu m-au facut zob: ca n-am semnat, ca nu am facut, ca nu stiu ce.

V: In teleconferinta?! In video-conferinta?

DOBRE VICTOR PAUL: In video-conferinta, da.

V: Cretini!

DOBRE VICTOR PAUL: Am vorbit cu Chitoiu. Zic: “Daniele, ce stii?” Zice: “Stii ca Crin si cu Ponta au hotarat ca e mai bine, nu stiu ce.” Zic: “Bine.” Deci, eu cred ca pana duminica imi dau demisia si imi vad de concediu.

V: Mama-mama!

DOBRE VICTOR PAUL: Treaba lor ce vor face!

V: Ce sa zic?!

DOBRE VICTOR PAUL: Iti spun eu ce vor: vor sa dea Ordonante, sa faca o nebunie intreaga.

V: Nu pot sa cred!

DOBRE VICTOR PAUL: Da, da! Sa faca o Ordonanta, sa nu voteze aia de afara, sa-i scoata de pe liste, o nebunie intreaga.

V: Victore, hai sa vedem daca nu ne dam demisia de tot! Pe bune!

DOBRE VICTOR PAUL: Cum?

V: Daca nu cumva e bine sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!

 

In ziua de 07.08.2012, la ora 13:57:17, Manoloiu Constantin discuta cu o persoana din Ministerul Administratiei si Internelor:

 

DOMN (rade): Auziti? Eram cu domnul F. (?) si vrea sa stie sigur, zice ca a fost pe la Externe … Ai cu domiciliul in strainatate … Nu sunt pe listele permanente?

MANOLOIU CONSTANTIN: Nu sunt, nu!

DOMN: Deci, nu sunt probleme acolo.

MANOLOIU CONSTANTIN: Cei care sunt, ceredesistii, se gasesc in Evidenta Pasapoartelor …

DOMN: Da, da, asta stiu.

MANOLOIU CONSTANTIN: Deci, nu sunt pe listele care sunt acum.

DOMN: Si cati sunt, in jur de 400.000?

MANOLOIU CONSTANTIN: Numai putin, ca mi-a dat chiar astazi, mi-a dat Sime (?) o situatie si ma uit pe ea acum. O secunda! Ia sa vedem … Deci, avem asa … Deci, la situatia cetatenilor romani domiciliati asa … Deci, la 1.1.2012 aveam …

DOMN: 1.1.20 …

MANOLOIU CONSTANTIN: Dar hai sa dau la 1.08.2012.

DOMN: 1.08, da.

MANOLOIU CONSTANTIN: 471.301

DOMN: Si astia sunt scosi toti, nu?

MANOLOIU CONSTANTIN: Situatia cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, cu varsta de peste 18 ani.

DOMN: Aha, aha.

MANOLOIU CONSTANTIN: Da.

DOMN: Da.

MANOLOIU CONSTANTIN: Deci, astia sunt. Si se gasesc numai … Se gasesc in Evidenta Pasapoartelor, pentru ca au pasaport cu …

DOMN: Se gasesc la Pasapoarte in evidenta, da.

MANOLOIU CONSTANTIN: Da, cu mentiunea cu domiciliul in strainatate.

DOMN: Da.

MANOLOIU CONSTANTIN: El, la alegeri, comunica tuturor consulatelor din toata lumea cati cetateni ai statului roman sunt in statul respectiv, pentru a putea sa le asigure dreptul de vot.

DOMN: Dar cu rezidenta ar putea avea cineva?

MANOLOIU CONSTANTIN: Nu, nu!

DOMN: Nu are nimeni nicio evidenta.

MANOLOIU CONSTANTIN: Cu rezidentii, nu, ca asta e problema, n-avem …

 

In ziua de 06.08.2012, la ora 09:40:34, MANOLOIU CONSTANTIN, discuta cu un angajat al ministerului:

”DOMN: …………………………………………………………………………

MANOLOIU CONSTANTIN: Ce dracu sa fac?! Nu vezi? Poti sa-mi zici si mie… CRDF-istii tai… tu faci liste speciale pentru afara?

DOMN: Eu?! Nu! Nu!

MANOLOIU CONSTANTIN: Nu faci.

DOMN: Nu! Mie imi solicita cei de la Externe, de fiecare data si le dau numarul lor, pe tari.

MANOLOIU CONSTANTIN: Pe tari! Deci, e implicita problema, da! Da, da, da!

DOMN: Nu am cum sa le dau altfel decat pe tari! Nu mi-au solicitat niciodata nume, prenume CNP.

MANOLOIU CONSTANTIN: Da.

DOMN: Dar, am! In baza de date am si aceasta posibilitate, sa scot extrase cu ei, si nominal, cu CNP-ul lor, daca cineva…

MANOLOIU CONSTANTIN: O sa ne gandim acum, sa vedem cum am putea face confruntari.

DOMN: Pai, confruntarile astea pot fi facute, numai ca chiar am facut o estimare vineri, cand am vazut ce amploare ia fenomenul.

MANOLOIU CONSTANTIN: Da.

DOMN: Ar fi vorba de vreo zece mii si ceva de file si am zis sa… totusi, le-am constituit intr-un lot; ala poate fi transmis on-line sau scos si bagat intr-un mediu de stocare extern, ca sa putem sa vi-l dam, la solicitare.” (fila)

 

Aceasta preocupare pentru a nu se stabili modul in care a intocmit lista electorala permanenta si pentru a crea impresia ca nu se poate stabili numarul exact al celor inscrisi pe lista electorala permanenta este dovedita prin probele administrate in cauza.

 

Un exemplu in acest sens, il constituie si discutia cu martora Laura Cusa din data de 04.08.2012, la ora 16:40:59;

„………………………………………………………………………….

MANOLOIU CONSTANTIN: Noi… aia de la noi, de la… care fac verificarile…

DOAMNA: Asa…

MANOLOIU CONSTANTIN: Trebuie sa comunice numele persoanelor verificate, ca ai vazut ca BEC- u’ a dat dispozitie sa nu umble pa liste.

DOAMNA: Da…

MANOLOIU CONSTANTIN: Sa nu rectifice copiile listelor si…

DOAMNA: Nu, alea raman asa.

MANOLOIU CONSTANTIN: Si oamenilor ce le trebuie, sa aiba numele celor care… pentru o eventuala modificare, daca e… nu? Sau cum zici?

DOAMNA: Da, separat ar trebui.

MANOLOIU CONSTANTIN: Eu asta vreau sa scoata astia cand… dupa ce va… operatiunile… ti-am dat ideea, tu gandesti maine, poimaine.

DOAMNA: Asa…

MANOLOIU CONSTANTIN: Nu tabelul ala insipid cu cifre ca n-are nicio valoare.

DOAMNA: Da, bineinteles.

MANOLOIU CONSTANTIN: Numele persoanelor operate in registrul national.

DOAMNA: Da, exact!

MANOLOIU CONSTANTIN: Nu?

DOAMNA: Da, da, da…

MANOLOIU CONSTANTIN: Ca asta este…

DOAMNA: Poate n-ar fi rau.

MANOLOIU CONSTANTIN: Pai, nu, asta e de sprijin si pentru aia cand opereaza in liste…”

 

In ziua de 06.08.2012, la ora 09:43:01, MANOLOIU CONSTANTIN discuta cu martorul G D

MANOLOIU CONSTANTIN: Am vorbit cu S… acum.

G D: Da…

MANOLOIU CONSTANTIN: El, inainte de alegeri, la solicitarea Externelor, da o lista cifrica…

G D: Da…

MANOLOIU CONSTANTIN: … cu numarul cetatenilor din tarile respective. Atat.

G D: Am inteles.

MANOLOIU CONSTANTIN: De asemenea, el a pregatit un lot, ca eu i-am spus posibilitatea de a face o confruntare intre evidente…

G D: Da, da!

MANOLOIU CONSTANTIN: Si la solicitarea noastra si noi vom trece in metodologie, treaba asta: „Solicitare. Se va solicita de la Directia Pasapoarte, numar, etc.” Ai inteles? Ca sa stii despre toata treaba.

G D: Am inteles! Le solicitam doar numarul sau nominal, persoanele?

MANOLOIU CONSTANTIN: Nominal, cu CNP, cu tot ce au, ca sa verific…

G D: Da! Nominal! Da! Am inteles. Dar asta trecem in metodologia noastra.”

 

In ziua de 04.08.2012, la ora 20:46:19, DOBRE VICTOR PAUL, are urmatoarea discutie:

 DOMN:  Acum, Victor, pe de alta parte, am stat si eu de vorba cu ai mei … Ce s-a vorbit la tele-conferinta, este instigare la infractiune…aia a PNL-ului. Pe bune!

DOBRE VICTOR PAUL:  Da, sunt convins.

DOMN:  Iar acestia au chemat-o pe asta de la Evidenta Populatiei, care, tu stii foarte bine ca e ofiter MAI!

DOMN:  Si aia a venit la primar si i-a zis: Domnule primar, cand a fost scandalul cu moldovenii, acum trei luni, ne-am panicat si am mai luat o data la mana tot. Astea sunt listele! Scandalul era in alta parte.

DOBRE VICTOR PAUL:  Nu draga, deci, ei … teoria este sa scoata 1.600.000.

DOMN:  Ce sa scoata?! Cum ii scoate?

DOBRE VICTOR PAUL: Sa-i scoata pe aia de afara, ca sunt mai mult de 12 luni. O nebunie intreaga!

DOMN:  Dar nu ai lege pentru asta! Nu ai lege, pentru numele lui Dumnezeu!

DOBRE VICTOR PAUL: Stiu, stiu, stiu.

DOMN:  Iar nebunia ca sa dai ordonanta, mie mi se pare…

DOBRE VICTOR PAUL:  Aia poate fi chiar…

DOMN:  Finalul, finalului!

 

In ziua de 06 august 2012, la ora 17:45:45, are loc o discuție intre funcționarii cu atribuții in gestionarea acestor date:

Domn:  Da. Si astazi vorbesc astia pe la…ca oamenii s-au pus pe treaba. Acum: unii nu vor, spun ca e ilegala, ca nu au competenta.

Doamna: Ce anume?

Domn: Sa, ma rog, sa curete, nu stiu, sa actualizeze, sa nu stiu ce! Sa ciocane, sa actualizeze, sa bla bla bla. Altii, spun ca deja s-au apucat si au gasit vreo 40.000 morti dar de atunci incoace, niciunii…

Doamna: 40.000 unde? La nivel de ce?

Domn: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

Doamna: Ca a gasit?

Domn: Da, sau in perioada de dupa s-au inregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea in, nu faceau parte din listele electorale.

Doamna: In perioada de dupa ce?

Domn: De dupa referendum. Nu stiu cum au murit intr-o luna 40.000 la Gorj!

Doamna: S-au inregistrat 40.000 de morti in Gorj? Domn: Da ma, da, da, da!

Doamna: Doamne iarta-ma, Dumnezeule!

Domn: Pe de-o parte spunea ca astia nu erau inscrisi in listele electorale. Deci cu alte cuvinte, intr-o luna au murit 40.000 de gorjeni. Raman putin olteni! Acesta e judetul lui Ponta, Gorjul.

Doamna: Cum sa fie mai 40.000 daca la nivel de tara zicea D. ca sunt 200 si ceva de mii de morti pe an?

Domn: Da mai, da. De asta iti spun ca oamenii vorbesc vrute si nevrute si tot felul de…

Doamna: Poate 4000 nu 40.000.

Domn: Nu, nu.

Doamna: Nici 4.000 nu cred ca s-au inregistrat!

Domn: Iti dai seama. Intr-o luna, na! Sau nici o luna.

Doamna: Care o luna, mai?

Domn: Da.

Doamna: Care o luna? De pe…cand s-a, cand a inghetat baza?

Domn: Pe 23.

Doamna: Pai eu nu stiu ca nu am fost aici dar… pe 23. Pai de pe 23 si pana acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, in jumatate de an se duce tot judetul Gorj.

Domn: Da. Ramane domnul premier fara…

Doamna: Nu jumatate de an dar cat are? Are 400.000 judetul? Iti spun eu, in 10 zile se duce! Doamne, iarta-ma! Cum poate sa vorbeasca…

Domn: Mda. Oricum, astia nu erau inscrisi in listele electorale. Cica pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, stii?

Doamna: Pai pot fi, pot fi, normal ca pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum sa afecteze lista, adica cifra. Si nici ce s-a intamplat, ma rog, sa nu valideze din cauza asta. Ca nu se pune problema.

Domn: Ideea e in felul urmator: ca pana la urma problema ar fi asa, cum o vad eu: deci, tu spui ca CRDSI nu sunt.

Doamna: Nu.

Domn: In schimb sunt cei care au plecat la munca. Doamna: Dar sunt!

Domn: Aia clar ca sunt! Inclusiv moldo, stii? Doamna: Si trebuie sa fie.

Domn: Exact. Ei, acolo e bataia pestelui ca domne…

Doamna: Sa se bata cine o vrea dar nu cu noi!

Domn: N-ar trebui sa fie! Ultima declaratie apartine proaspatului ministru pentru relatia cu Guvernul si Parlamentul…Guvernului cu Parlamentul!

Doamna: Cine, ..?

Domn: Da. Ca citat, coroborat, na, ca domnul avocat a citat din nou Cod Civil, ca o persoana a si spus: 87 alin. 2, sau ma rog, nu mai stiu. Asa, din noul Cod Civil coroborat cu 2200 nu stiu cum. Acela pe extra…ala la coada Codului.

Doamna: Fii atent, fii atent ca de 2200 si ceva mi-a zis ceva P..

Domn: Articolul 2272, parca.

Doamna: Da mai, mi-a zis ceva cu resedinta…

Domn: Exact! Exact! Exact asta, pai da, nu stiai ca…

Doamna: P. mi-a zis ca…ea zice: am facut niste observatii si ti-am trimis ca sa ai in vedere.

Domn: Da. Cu alte cuvinte, cei care … ei, pe ce criterii stabilesti tu ca, aia cu moldo e clar, cu sectorul 3 e in regula. Dar cu toti ceilalti, cum?

Doamna: Danu, Danu, Danu, hai. Pe cuvantul meu, nici nu vreau sa ma gandesc. Sa hotarasca cine are de hotarat ! Nu noi hotaram treaba asta, da? Sa hotarasca. Din punctul meu de vedere, tot ce este cetatean roman are drept de vot inclusiv ca e acolo, ca e dincolo. Ca e aici si e plecat acolo de 5 ani, de 10 ani. Si-a pastrat cetatenia romana?

Domn: Nu, nu, nu, stii care e ideea?

Doamna: Are dreptul!

Domn: Ideea este ca n-ar, ca nu. Nu-i retrage nimeni dreptul de vot. El poate sa voteze insa nu ar trebui sa fie pe lista electoral de la sectia de votare x din Romania.

Doamna: Extraordinar, dar unde sa fie? Dar unde sa fie?

Domn: Asta te intreb si eu. Unde il, cum il socotesti? De exemplu…

Doamna: Nu dar, nu, nu, nu, nu stiu daca discuta ei asa, nu stiu ce or discuta, ca eu nu am auzit astazi, dar, cand am discutat, deci, eu vreau sa iti spun ca eu de abia saptamana trecuta am aflat ca astia, CRDS-ul de fapt nu sunt pe nicio lista. Si explica L. de ce. Pentru ca ei au domiciliul in strainatate si nu poate sa ii treaca pe o lista. Ei voteaza pe listele alea de…pe liste, ii trece pe lista suplimentara.

Domn: Da, da.

Doamna: Ca nu are unde sa ii arondeze. …………………………………………………………………………

Doamna: …deci fi atent! Pe mine nu ma intereseaza. Eu sunt de acord cu tine. Resedinta obisnuita, resedinta principala, dar e tot ce, aici nu punem problema de resedinta ci punem problema de cetatenie. E cetatean roman, are nene dreptul sa voteze! Sa ma lase dracu in pace!”

 

(Sursa: referatul procurorilor transmis Parlamentului)


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!