Acasă » Dosare » Sova s-a lamurit cum sta treaba cu Holocaustul?

Sova s-a lamurit cum sta treaba cu Holocaustul?

Sova s-a lamurit cum sta treaba cu Holocaustul?

Va spune ceva numele Dan Sova? Daca nu, va spunem noi. Este un senator PSD si mai nou…Ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Dan Sova  a intrat in atentia publica dupa ce, la inceputul anului a facut cateva declaratii socante, in care acesta nega responsabilitatea autoritatilor romane din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial in ce priveste suferintele evreilor. Declaratia de atunci a starnit numeroare proteste din partea organizatiilor internationale evreiesti, senatorul fiind nevoit sa isi ceara scuze si  sa demisioneze din functia de purtator de cuvant al PSD, pe care o detinea atunci.

Colegii sai din PSD l-au retras pentru o perioada din rolul de “comentator” la TV si povestea s-a facut uitata.  Dupa cateva luni, Sova a reinceput sa apara si s-a remarcat ca o voce vehementa la adresa fostei puteri. Nu a trecut mult si acesta a si fost rasplatit…a fost numit ministru. A fost si momentul in care povestea Holocaustului a revenit si mai multe organizatii international evreiesti au protestat fata de decizia premierului Ponta.

Ce face Dan Sova? Se vede nevoit sa isi ceara din nou scuze publice pentru declaratia facuta la inceputul lunii martie. Intr-un comunicat transmis astazi, acesta sustine “Afirmatiile pe care le-am facut, in cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din Romania sunt absolut gresite. Am inteles imediat acest lucru, mi-am asumat public greseala si am retractat, fara rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte si un politician responsabil si doresc sa subliniez, inca o data, ca a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabila cauzata de necunoasterea temeinica a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu in timpul celui de al doilea razboi mondial”.

Dan Sova a tinut sa explice, in acelasi comunicat si ce a facut in perioada in care a disparut din atentia publicului. Nu o sa va vina sa credeti. A fost la Washington la Muzeul Holocaustului pentru “a-si completa informatiile”. Si ca sa ne dovedeasca acest lucru Dan Sova ofera si cateva detalii despre ce a aflat in perioada asta. “Astazi am certitudinea informatiei istorice care arata, neindoielnic, faptul ca in Romania, in timpul regimului maresalului Antonescu (1940 – 1944) au fost peste 250.000 de victime din randul comunitatii evreiesti din Romania si ca, in acelasi timp, membri ai aceleiasi comunitati au fost deportati in lagare de concentrare si expropiati de averi. Am citit si am vazut marturiile cutremuratoare despre trenurile mortii Iasi-Calarasi sau Iasi-Podul Iloaiei. Am aflat informatii suplimentare despre pogromul de la Iasi unde au fost asasinati peste 15.000 de evrei si despre lagarul de concentrare cu evrei de la Calarasi. Toate acestea sunt realitati pe care nimeni nu le poate nega si care m-au facut sa constientizez inca o data grava eroare in care m-am plasat”, spune acesta in comunicat.

Si nu se opreste aici. Pentru a-si demonstra profundul regret, ministrul Sova mai afirma ca, la initiativa sa, “Institutul Social Democrat va introduce, incepand de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului in Romania, curs care se va bucura de sprijinul Institutului Ellie Wiesel din Bucuresti”.

La inceputul lunii martie, Dan Sova a declarat ca numarul evreilor ucisi la Iasi in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost mai mic decat datele oficiale, iar romanii nu au fost implicati.

“Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (…) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric”, a spus Sova intr-o emisiune de televiziune.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Un comentariu la "Sova s-a lamurit cum sta treaba cu Holocaustul?"

  1. […] foto: CRIMEtv.ro – mă scuzați, n-am găsit alt site!) Rate this:Mai multEmailDiggPrintLike this:Like […]

Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!