Acasă » Stiri » Turcia Siria ofensivă: Razboi dur se dezlănțuie in Ras al-Ain

Turcia Siria ofensivă: Razboi dur se dezlănțuie in Ras al-Ain

Lupte aprige se desfășoară în jurul orașului Ras al-Ain de frontieră siriană, în timp ce forțele turce își continuă ofensiva în nord-estul împotriva kurzilor.
Turcia spune că a luat orașul cheie, dar Forțele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi contestă acest lucru.
Sâmbătă, FDD le-a cerut aliaților lor occidentali să închidă spațiul aerian avioanelor turcești.
Aproape 50 de civili au fost uciși pe ambele părți ale graniței și peste 100.000 de persoane strămutate.
Decizia președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din zonă a declanșat efectiv incursiunea turcă împotriva SDF – principalii aliați occidentali în lupta împotriva grupului ISI.
Turcia îi acuză pe kurzi că sunt teroriști și spune că vrea să îi alunge dintr-o „zonă sigură” care ajunge la aproximativ 30 de km în Siria, unde intenționează să reinstaleze peste trei milioane de refugiați sirieni aflați în prezent în Turcia.
O preocupare majoră pentru comunitatea internațională este soarta a mii de suspecți prizonieri din SUA, inclusiv mulți resortisanți străini, fiind păziți de forțele kurde din regiune.
Turcia susține că forțele sale și rebelii aliați sirieni au capturat sâmbătă centrul orașului Ras al-Ain din SDF, dar alianța condusă de kurzi neagă că a căzut.
A fost sub bombardament intens de zile întregi, avioanele de război turcești înconjurau deasupra.
Legenda presei Rebelii susținuți de cheie revendică o parte din Ras al-Ain
În altă parte, aliații sirieni din Turcia spun că au confiscat drumuri importante din punct de vedere strategic la 30 km distanță de graniță și au capturat mai mult de o duzină de sate.
FDS se confruntă cu numeroase atacuri aeriene și solare turcești de-a lungul unei întinderi a graniței Turcia-Siria de aproximativ 75 de mile (120 km) lungime.
Într-o declarație televizată sâmbătă, seniorul oficial SDF, Redur Xelil, a cerut ajutoarelor SUA să le protejeze, descriind-o drept o „obligație morală”.
„Nu vrem să-și trimită trupele la primele linii … tot ce ne dorim este să închidă spațiul aerian de avioane turcești și să poată face acest lucru cu ușurință”, a spus Xelil.
Liderii kurzi, a căror miliție a luptat cu SUA pentru a învinge IS-ul, îi acuză pe SUA că i-a înjunghiat în spate, după ce domnul Trump a dat efectiv Turciei posibilitatea de a se muta în nord-estul Siriei.
Domnul Trump spune acum că dorește ca SUA să negocieze un armistițiu între aliatul Nato Turcia și kurzi. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, spune însă că operațiunea militară va continua.

Forțele americane sunt încă prezente în anumite părți din nordul Siriei, inclusiv în provincia Hassakeh
Incursiunea a fost condamnată de mulți din SUA și din alte țări occidentale și se creează presiuni la Washington pentru ca Turcia să se oprească.
Germania a declarat sâmbătă că a redus vânzările de arme către Turcia în timpul operațiunii.


Președintele Trump a sugerat că ar fi pregătit să utilizeze sancțiuni împotriva Turciei, dacă este necesar.
Redur Xelil al SDF a avertizat sâmbătă că operațiunea turcă „nu mai amenință reînvierea” IS, ci „mai degrabă, a reînviat-o și și-a activat celulele”.
Vine după ce cinci membri ai IS-ului au scăpat din închisoare în orașul cu majoritate kurdă Qamishli, pe fondul atacurilor turcești vineri. În aceeași zi, grupul a spus că se află în spatele unei bombe mortale acolo.
Sâmbătă IS a declarat o nouă campanie în Siria, despre care a spus că va răzbuna detenția membrilor săi în penitenciarele kurde.
„Există grade diferite de radicalizare în rândul femeilor”
FDS spun că dețin peste 12.000 de membri suspecți IS în șapte închisori, iar cel puțin 4.000 dintre ei sunt resortisanți străini. Locațiile exacte nu au fost dezvăluite, dar se pare că unele sunt apropiate de granița cu Turcia.
Două tabere – Roj și Ain Issa – care dețin familii de membri suspecti ai IS se află în „zona sigură”.
Vineri, autoritățile conduse de kurzi au declarat că au fost în curs de discuții cu privire la modul de mutare a taberei Ain Issa, care a fost lovită de scoici.
Turcia spune că va prelua responsabilitatea pentru prizonierii IS pe care i-a găsit în timpul ofensivei sale.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!