Acasă » Crime » George Floyd, ucis de Polițiști

George Floyd, ucis de Polițiști

De cinci zile, Statele Unite sunt zguduite de proteste de o amploare fără precedent în ultimii ani, care au pornit de la cazul lui George Floyd, un bărbat afro-american care a murit în timp ce era în custodia poliței din Minneapolis. Bărbatul de 46 de ani le-a spus în mod repetat polițiștilor care îl imobilizaseră că nu poate să respire.

Imagini video Preluate The New York Times https://www.youtube.com/channel/UCqnbDFdCpuN8CMEg0VuEBqA

Trei poliţişti au stat cu genunchii pe George Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire. Cazul a şocat America şi a scos oamenii în stradă. Evenimentele cheie care au dus la moartea lui Floyd s-au întâmplat în doar 30 de minute. Pe baza relatărilor martorilor, a materialelor video şi a declaraţiilor oficiale, iată ce ştim până acum.


Totul a început de la o hartie de 20 de dolari, cu care George Floyd a cumpărat un pachet de ţigări de la magazinul alimentar Cup Foods. Unui angajat al magazinului i s-a părut că hârtia este falsă şi a anunţat poliţia
Floyd locuia în Minneapolis de câţiva ani şi îşi pierduse serviciul de curând, ca şi alte milioane de americani, din cauza pandemiei
Angajaţii de la Cup Foods îl cunoşteau. “Era un tip prietenos, un client plăcut, care nu a provocat niciodată probleme”, după cum a declarat pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh. Din păcate, domnul Abumayyaleh nu a fost la serviciu în ziua incidentului.


Într-un apel către 911, făcut la ora 20:01, angajatul i-a spus operatorului că i-a cerut ţigările înapoi lui Floyd, dar „a refuzat să mi le dea”.
La scurt timp după apel, în jurul orei 20:08, la faţa locului au ajuns doi poliţişti, Floyd stătea cu alte două persoane într-o maşină parcată la colţ. Unul dintre ofiţeri, Thomas Lane, şi-a scos arma şi i-a ordonat să-şi arate mâinile.

În relatarea incidentului, procurorii nu explică de ce ofiţerul de poliţie a considerat necesar să scoată arma. Fără prea multă logică, ofiţerul Lane a explicat că a procedat aşa pentru că “suspectul falsificase cei 20 de dolari”.

După ce l-au încătuşat, ofiţerii au încercat să-l bage pe Floyd în maşina de poliţie, dar bărbatul a ripostat. Cu toate astea, poliţiştii au reuşit să îl imobilizeze pe bancheta din spate a autospecialei. Cu mâinile legate la spate, Floyd ar fi continuat să riposeze

Chauvin, poliţistul care acum este arestat şi acuzat de crimă cu premeditare, a ajuns la faţa locului. El şi alţi trei ofiţeri l-au scos din maşină pe bărbat şi l-au trântit la pâmânt. 

Potrivit raportului, “el le-a spus ofiţerilor că este claustrofob”. Martorii au scos telefoanele mobile şi au început să filmeze, văzând că Floyd se simte din ce în ce mai rău. În acest timp, trei poliţişti au stat cu genunchii pe trupul lui Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire. 

Chauvin a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului încătuşat. Aceste minute, capturate pe mai multe telefoane mobile şi distribuite pe social media, s-au dovedit a fi ultimele din viaţa lui.


“Nu pot respira! Te rog! Te rog, omule!“, a spus Floyd de nenumărate ori. Timp de opt minute şi 46 de secunde, Chauvin nu şi-a ridicat genunchiul nici măcat o secundă.
Floyd a tăcut, devenind inconştient. Martorii i-au rugat pe ofiţeri să-i verifice pulsul.
Unul dintre ofiţeri, JA Kueng, a făcut asta, verificând încheietura dreaptă a bărbatului. fără să fi reuşit să îi “prindă” pulsul. Cu toate acestea, ofiţerii nu s-au mişcat.

Abia la 20:27, Chauvin şi-a luat genunchiul de pe gâtul lui Floyd. O ambulanţă a fost chemată, iar bărbatul a fost transportat la spital.
Floyd a fost declarat mort câteva minute mai târziu.


În noaptea dinaintea morţii sale, Floyd a vorbit cu Christopher Harris, unul dintre prietenii săi. I-a spus că va contacta o agenţie de locuri de muncă temporare. “Era un om cinstit, care muncea mult. Nu ar fi falsificat vreodată bani, nu era genul. Modul în care a murit a fost lipsit de sens”, le-a spus Harris jurnaliştilor.

Avocatul familiei lui George Floyd spune că autopsia privată a găsit că moartea sa a fost o crima prin asfixiere şi pierdere circulaţiei sângelui contestând autopsia oficială.
“Genunchiul pus pe gâtul său a fost cauza morţii împreună cu greutate pusă de ceilalţi doi ofiţeri pe spatele său. Acestea au împiedicat atât fluxul de aer câtre creier cât şi cel de sânge”, a spus avocatul familiei.

Benjamin Crump, conducătorul echipei de avocaţi, a spus că raportul medical spune că Floyd a murit la locul crimei, iar cel mai probabil decesul s-a petrecut undeva după 3 minute şi 15 secunde de la momentul când poliţiştii aplica presiune pe corpul său.
“Nu există nicio altă problemă de sănătate care să poată provoca sau contribui la deces”, a rezultat în urma autopsiei.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!


%d blogeri au apreciat: