Acasă » Dosare, Stiri » CSM le raspunde liderilor USL si le cere sa inceteze cu declaratiile cu potential de intimidare

CSM le raspunde liderilor USL si le cere sa inceteze cu declaratiile cu potential de intimidare

CSM le raspunde liderilor USL si le cere sa inceteze cu declaratiile cu potential de intimidare

Dupa ce zile de-a randul mai multi lideri de pe scena politica au atacat CSM-ul, membrii Consiliului au decis sa sesizeze Inspectia Judiciara.

CSM ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare”, se arata intr-un comunicat de presa al CSM. “Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, se mai arata in comunicatul CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificari care sa stabileasca “masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei si principiul separatiei puterilor in stat.
Intr-un alt comunicat CSM raspunde acuzatiilor aduse de presedintele interimar Crin Antonescu, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu si de premierul Victor Ponta, sustinand ca toate acestea “prezinta un potential de intimidare si decredibilizare a justitiei”.
Consiliul Superior al Magistraturii a respins si cererea facuta de Crin Antonescu de convocare a plenului, aratand ca exista deja un calendar pentru aceste sedinte. In acelasi timp, magistratii i-ai atras atentia presedintelui interimar ca, justitia este o putere separata in stat si ca procurorii nu pot fi citati de Parlament.

 

Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.

In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: „procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca”.

Presedintele interimar Crin Antonescu a cerut public Procurorului General Laura Codruta Kovesi, presedintelui CSM Alina Ghica si ministrului interimar al Justitiei Victor Ponta sa ofere explicatii publice in legatura cu natura anchetelor “in masa” pe care Parchetul General sau procurorii  DNA le desfasoara intr-un mare numar de localitati din tara. Antonescu a comparat anchetele cu colectivizarile din anii 50.

„Eu nu am indoieli ca procurorii au acoperire legala. Este inacceptabil, in sensul in care afecteaza drepturi cetatenesti inatacabile, sa intrebi cetatenii despre optiunea lor la vot.

Este datoria mea sa cer aceste explicatii. Ii cer public doameni presedinte a CSM sa convoace o sedinta a acestui for in care sa discutam si sa ne lamurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si despre situatia sa avem un raspuns sau altul ca sa avem un ministru stabil la Justitie”, a declarat Crin Antonescu.

 

In tirul sau de acuzatii s-a aflat si colegul sau de alianta, premierul Victor Ponta. „Am vazut o declaratie a premierului cu care nu pot fi de acord, in care ii cere cetateanului Traian Basescu sa nu mai terorizeze cetatenii Romaniei. Sper ca e doar o vorba de polemica politica si nu o vorba de ministrul al Justitiei pentru ca daca cineva terorizeaza vreun cetatean al Romaniei trebuie de indata luate masurile pentru ca el sa fie impiedicat sa o faca iar daca nu, si unii cetateni au probleme, atunci autoritatile statului – ministrul Justitiei de exemplu, si nu dl Traian Basescu, sint cei indrituiti si obligati sa ia masuri”, a mai spus presedintele interimar.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!


%d blogeri au apreciat: