Acasă » Dosare, Stiri » CCR DECIDE: TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. CRIN ANTONESCU SE RAZGANDESTE SI RAMANE IN POLITICA

CCR DECIDE: TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. CRIN ANTONESCU SE RAZGANDESTE SI RAMANE IN POLITICA

CCR DECIDE: TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. CRIN ANTONESCU SE RAZGANDESTE SI RAMANE IN POLITICA

Dupa aproape o luna de scandaluri, incertitudini si intrebari, Curtea Constitutionala se pronunta: Referendumul este invalid.

Cu o majoritate de 6 la 3, judecatorii CCR au decis ca referendumul a fost legal din punct de vedere ar organizarii, dar invalid din punct de vedere al cvorumului. Astfel, dupa ce decizia CCR, va fi citita maine in plenul reunit al Parlamentului, Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni.

Judecatorul CCR, Tudorel Toader, a declarat ca hotararea a fost luata cu “majoritatea legala calificata”. La incheierea sedintei, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat ca referendumul s-a desfasurat corect, dar nu a fost intrunit cvorumul de 50% plus unu. Hotararea va fi citita maine, in sala de sedinte a Curtii Constitutionale, la ora 10.00.

Actuala putere a incercat pe ultima suta de metri sa schimbe decizia in favoarea lor. In cursul zilei de ieri magistratii au primit de la Guvern datele referitoare la numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale dupa ce au fost actualizate, 34.654 de persoane fiind radiate. Totodata, potrivit cifrelor furnizate de Guvern, sunt peste 3 milioane de romani cu drept de sedere in strainatate, iar 512.379 au carti de identitate expirate. Victor Ponta nu a putut sa dea o motivatie clara a ce l-a determinat sa transmita aceste cifre.

Comunicatul Integral al Curtii Constitutionale:

In ziua de 21 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.i) din Constitutia Romaniei si al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritatea de voturi prevazuta de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotarat :

«1. Constata ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost respectata.

2. Confirma rezultatele referendumului national din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central  si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %) , din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns „DA” la intrebarea „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”, iar  943.375 (11.15 %) au raspuns  „NU”.

3. Constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente , pentru ca referendumul  sa fie valabil in conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

4. La data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, inceteaza interimatul domnului George – Crin Laurentiu Antonescu  in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei .

5. De la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei .

Prezenta hotarare se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Hotararea este definitiva si general obligatorie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.

Crin Antonescu uita de promisiunea facuta si declara ca va ramane in politica

Reactia cea mai dura la decizia Curtii a venit bineinteles de la cel care vare trebui sa plece de la Cotroceni – Crin Antonescu. Presedintele interimar a catalogat hotararea CCR ca fiind nedreapt, avand in vedere ca nu tine cont de votul celor 8,5 milioane de romani, dar sustine ca o va respecta. „Am luat act de hotarirea CCR si primul lucru care trebuie spus e ca atit eu, ca presedinte interimar, cit si PNL, vom respecta hotarirea Curtii. Socotim aceasta hotarire nedreapta, pentru ca ignora votul a 8,5 milioane de cetateni, ignora de fapt o majoritate reala a cetatenilor care ar fi trebuit sa constituie cvorumul. In mod paradoxal, CCR a refuzat sa ia act de situatia ca cel putin peste 2 milioane de romani nu figurau pe listele electorale permanente. Chiar daca respectam decizia CCR si chiar daca Basescu va redeveni legal presedintele Romaniei, pentru noi Traian Basescu este un presedinte ilegitim pe care politic nu il recunoastem”, a declarat Crin Antonescu.

Desi in ziua suspendarii, Crin Antonescu a declarat in Parlament ca se va retrage din politica daca acesta va reveni, presedintele PNL face un pas inapoi si se razgandeste. „Da, am spus limpede in Parlament ca daca Basescu nu va fi demis ma voi retrage. Spun azi clar: Nu ma retrag din politica pentru ca Basescu a fost demis pe fond.Nu mi-am luat angajamentul demisiei nici in fata Comisiei Europene, nici a Departamentului de Stat, nici in fata mojoritatilor din CCR.Ramin in serviciul oamenilor care si-au spus cuvintul in mod coplesitor.Eu nu fug in fata tuturor combinatiilor de putere pe care Basescu le face”, a declarat Antonescu.

Si mai mult decat atat, Crin Antonescu nu numai ca ramane in politica dar pare sa nu renunte nici la discursurile acide. Practic in mai putin de o jumatate de ora, acesta a decredibilizat mai toate institutiile statului, de la CCR la Parchet, si chiar si BNR, sustinand in acelasi timp ca nu va accepta o coabitare cu Traian Basescu. Nimeni nu este mai presus de lege, nici Basescu, nici Parchetul, nici CSM, nici CCR. „Desi suntem parte a UE, a NATO, nimeni nu poate dicta in Romania ca intr-o colonie. Toti cetatenii curajosi trebuie sa continue lupta”, a declarat de la sediul PNL, Crin Antonescu.

Povestea cu economia afectata de suspendarea lui Basescu nu o inghitim. Economia a fost pusa pe butuci de guvernarile de sub Basescu. Nu ma intereseaza din acest punct de vedere nici macar comentariile lui Mugur Isarescu. Vom continua lupta cu toate armele democratice si legale.”, a adaugat Antonescu, sustinand ca este posibila chiar si o noua suspendare.

 


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!


%d blogeri au apreciat: