Acasă » Stiri » TRAIAN BASESCU LA CHEREMUL USL

TRAIAN BASESCU LA CHEREMUL USL

TRAIAN BASESCU LA CHEREMUL USL

USL prelungeste criza politica! Parlamentarii PSD si PNL au decis sa boicoteze sedinta de plen in care urma sa fie citita hotararea CCR privind referendumul din 29 iulie.

Inainte de ora stabilita initial pentru inceperea sedintei, ora 15.00, liderii USL au decis sa nu se prezinte in plen, existand astfel posibilitatea neintrunirii cvorumului necesar pentru ca intalnirea sa aiba loc.

Coincidenta sau nu, atat Victor Ponta cat si Crin Antonescu au ales sa lipseasca azi din tara. Presedintele PSD este la o reuniune internationala a socialistilor, iar liderul PNL, in vacanta in Italia.

Actiunea USL, de boicotare a sedintei de plen de azi, ar putea duce la amanarea citirii motivarii CCR si deci si amanarea intoarcerii lui Traian Basescu. Pana in prezenti doar liderii PDL si UDMR au anuntat ca vor fi prezenti la sedinta. La sedinta trebuie sa fie prezenti 217 parlamentari.

Intrebat, la intrarea la sedinta grupurilor parlamentare PSD, daca ar fi oportuna boicotarea sedintei de plen liderul social democrat, Viorel Hrebenciuc a raspuns: „Nu, pentru ca nu ajuta la nimic”. Chiar si liderul PNL, Crin Antonescu a dat un semnal ca este pregatit sa paraseasca Palatul Cotroceni, avand in vedere ca deja i-a eliberat din functie pe toti consilierii cu care a lucrat pe perioada interimatului.

Semnale insa privind o posibila tentativa a USL de a impiedica intoarcerea lui Traian Basescu au aparut de ieri. Mai multe voci, printre care Ion Iliescu si Ioan Ghise, au sustinut ca Parlamentul are dreptul sa decida daca Traian Basescu sa se intoarca sau nu la Cotroceni.

Intr-un interviu acordat pentru ziarul Gandul, Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a sustinut ca Parlamentul ar trebui sa corecteze decizia CCR si sa-l demita pe Traian Basescu. Potrivit acestuia romanii nu ar trebui luati in calcul la cvorum, iar parlamentarii sa decida ca s-a indeplinit conditia de prezenta. “Parlamentul poate lua decizia finala si trebui sa aiba o pozitie activa, nu una pasiva”, a sustinut Ion Iliescu.

La randul sau, senatorul liberal, Ioan Ghise a venit cu un alt artificiu. Acesta a declarat ca va propune in plenul reunit al celor doua Camere, un proiect de hotarare prin care sa ia act de deiziile BEC si CCR si sa se constate ca Traian Basescu a fost demis de popor. El sustine ca CCR a dat o „hotarare in constatare” care vine in contradictie cu decizia BEC, care a stabilit ca referendumul s-a desfasurat legal. “Nu pot sase oameni si daca sunt ei judecatori de la mama Leone sau de la Curtea Constitutionala sa exercite suveranitatea in nume propriu, stabilesc ei ca ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavand competenta decat pentru constitutionalitate, nu pentru legalitate. (…) Ce au facut judecatorii este ceea ce se numeste abuz de drept, adica au hotarat ceea ce ei nu au competenta sa hotarasca. Ei hotarasc in decizia Curtii cine pleaca, cine vine. Cine esti tu in statul roman – Constitutie republicana – sa hotarasti cine pleaca, cine vine?”, a spus senatorul PNL.

Ajuns la Parlament, Presedintele CCR, Augustin Zegrean, le-a raspuns liderilor USL ca reprezentantii Institutului National de Statistica au arata ca Romania nu dispune de mijloacele tehnice pentru a stabili exact numarul romanilor cu drept de vot. “Avem la dosar o scrisoare de la INS in care ne spun ca nu ne pot comunica cifra exacta a recensamantului decat in trimestrul doi din 2013. Ei spun ca nu exista mijloace tehnice pentru stabilirea numarul persoanelor cu drept de vot”, a spus Zegrean. Acesta a concluzionat ca nu CCR a stabilit rezultatul referendumului, ci Biroul Electoral Central (BEC), decizia judecatorilor fiind amanata din cauza contestatiilor care au trebuit analizate.

 


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Un comentariu la "TRAIAN BASESCU LA CHEREMUL USL"

Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!