Acasă » Dosare » Pablo Escobar sau El Patron: 20 de miliarde $ pe an din droguri

Pablo Escobar sau El Patron: 20 de miliarde $ pe an din droguri

Acesta a fost Pablo Escobar, unul dintre cei mai cunoscuti mafioti de pe glob.

Pablo Emilio Escobar Gaviria, aka El Patrón sau El Doctor (1 decembrie 1949 – 2 decembrie 1993), a intrat in istorie ca fiind cel mai infam traficant de droguri din toate timpurile. A profitat atat de mult de pe urma drogurilor incat in 1989 cunoscuta revista americana Forbes l-a clasat pe locul 7 in topul celor mai bogati oameni ai planetei. Alaturi de George Jung si Chris Zinn, este considerata cea mai brutala, ambitioasa si puternica persoana creata de industria drogurilor .

Escobar si-a inceput “cariera” inca de pe vremea junioratului, participand la furturile masinilor din Medelin (Columbia). A devenit cunoscut pentru rapirea si executarea unei persoane bogate si antipatizate de populatie, dupa ce familia acestuia a platit o recompensa uriasa. La scurt timp a intrat in afacerile cu droguri, incepand, incet, incet sa isi construiasca imperiul la sfarsitul anilor 1970. Punctul de cotitura in viata acestuia a venit in momentul in care si-a ucis rivalul pentru cantitatea de 14 kg de cocaina. Ajuns la inchisoare , dupa o incercare nereusita de mituire a judecatorului, ordona asasinarea celor doi politisti care facusera arestarea. Cazul intra in impas si Pablo Escobar isi va castiga notorietatea datorita usurintei cu care va scapa de acum incolo de bratul lung al legii.

Pe perioada anilor 1980 Pablo Escobar devine cunoscut international datorita extinderii traficului cu droguri in tari precum SUA, Mexic, Puerto Rico si Republica Dominicana. Datorita influentei dobandite, Escobar avea sustinerea oficialilor guvernamentali, judecatorilor si politicienilor, carora obisnuia sa le aplice motto-ul “plata o plomo”. In traducere directa ”bani sau plumb”, motto-ul face referire la optiunile persoanei in cauza: fie accepta mita (bani), fie era ucisa (plumb=glonte).

Cea mai cunoscuta aplicatie a acestui motto a fost in campania electorala din 1989, cand a ordonat asasinarea a trei din cei cinci canditati la Presedintie. Alte actiuni sangeroase atribuite lui Escobar sunt: bombardarea zborului Avianca 203 si a unei cladiri din Bogota, dar si luarea cu asalt a Tribunalului Suprem Columbian, rezultata in uciderea a mai mult de jumatate din judecatori.

Un imperiu al drogurilor presarat cu miliarde de dolari

Devenit cel mai puternic traficand de droguri din lume, revista americana Forbes ii atribuie un profit de 30 miliarde USD anual, ceea ce rezulta ca Escobar detinea controlul a peste 75% din cantitatea mondiala de droguri. Datorita banilor, el isi cladeste o imagine de Robin Hood modern, ajutand saracii construindu-le case, biserici si implicandu-se activ in dezvoltarea fotbalului columbian.

In 1991, ca urmare a declansarii unui razboi “murdar” in capitala Columbiei si in Medelin, Escobar forteaza mana presedintelui si reuseste sa cada la intelegere cu autoritatile columbiene. In schimbul a 5 ani de interdictie de a iesi din casa si refuzul extradarii in SUA, el accepta sa renunte la traficul de droguri si, implicit, la imperiul creat. La doar un an de la sentinta, datorita incapacitatii acestuia de a se tine de promisiuni, guvernul columbian ordona mutarea lui Escobar intr-o inchisoare de maxima siguranta. In momentul in care armata columbiana a luat cu asalt fortareata acestuia, descopera disparitia celui mai renumit traficant de droguri din istorie. Urmarea acestui incident a fost implicarea, la cererea autoritatilor columbiene , a trupelor americane Delta, Seal si Seal Team Six in cautarea, identificarea si capturarea lui Pablo Escobar.

Ca raspuns, Pablo va oferi recompense fiecarei persoane ce va ucide un politist, un agent american sau a vreunui coordonator al campaniei impotriva lui. In doar doua luni 65 de politisti sunt executati si 12 bombe artizanale sunt detonate in Medelin si Bogota. Ajunsi in pragul disperarii, cetatenii lezati de actiunile lui Escobar formeaza un grup numit Los Pepes, care vor diminua semnificativ puterea si influenta imperiului, prin asasinarea a peste 300 de oameni apropiati lui Escobar.

Observand pericolul iminent, Pablo Escobar incearca sa isi scoata din tara familia cu destinatia Germania insa, la implicarea oficialilor americani, Ministrul de Externe german refuza cererea familiei de azil politic si o trimite inapoi in Columbia. Intoarsa din drum, familia lui Escobar este capturata si “intemnitata” intr-un hotel din Medelin in speranta ca va fi contactata telefonic de Pablo Escobar. La scurt timp dupa aflarea vestii, Pablo face primul pas gresit sunand la hotel, dar folosindu-se de mai multe celulare. Datorita unei tehnologii sofisticate aduse din SUA, autoritatile columbiene il localizeaza intr-o casa din sudul Medelinului.

Razboiul imptriva lui Pablo Escobar s-a incheiat la data de 2 decembrie 1993, o data cu uciderea acestuia de catre trupele speciale columbiene (e un subiect dezbatut, multi considerand ca trupele americane l-au executat, iar familia declarand ca acesta s-a sinucis) pe acoperisul casei din care isi suna familia. Si-a pastrat imaginea de erou si dupa moarte, la imnormantarea lui fiind prezente mii de persoane, majoritatea venite din cartierele sarace ale Medelinului.

In cei aproape 18 ani in care a condus cel mai mare imperiu al drogurilor, numele de Pablo Escobar este asociat cu uciderea a peste 200 de politisti si 600 de civili, multi dintre acestia fiind torturati inainte sa moara. In topul celor mai brutali criminali ai societatii lansat in 2006 de catre Jeff Brown (cel mai cunoscut criminal profiler din lume), Pablo Escobar ocupa locul 10.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro

Etichete: ,

Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!