Acasă » Dosare » Probleme in paradisul USL?

Probleme in paradisul USL?

Cu cat se apropie mai mult data oficiala a alegerilor cu atat se acuti­zeaza batalia pe ciolan. Nimic de mirare pe scena politica romaneasca. Surprinzator insa batalia se da in interiorul Opozitiei, iar intrebari legate de ruperea USL se pun din ce in ce mai des.­

Primele semne ale racelii dintre Victor Ponta si Crin Antonescu au aparut in urma cu cateva saptamani. Cei doi lideri au exprimat pozitii diferite pe mai multe teme si unele chiar majore.

De fiecare data Crin Antonescu a jucat rolul politicianului taios si critic, care se arunca inainte cu decizii majore, iar Victor Ponta pe cel al politicianului mai temperat, echilibrat in decizii si care lasa portite de negociere, amandoi insa dornici sa rastoarne Guvernul si sa organizeze anticipate.

Mai intai a fost subiectul suspendarii presedintelui Basescu, cand PNL-ul anunta trambitat ca a finalizat calendarul pentru suspendare, iar PSD-ul ca acesta va fi gata atunci cand vor avea majoritate. A urmat marea manifestatie din 16 ianuarie organizata de Opozitie, initiativa apartinandu-i tot lui Antonescu si la care Ponta si partidul sau au participat mai mult fortat. Neintelegeri au existat si in ceea ce priveste decizia USL de a boicota lucrarile Parlamentului. Acelasi Antonescu a propus depunerea in masa a demisiilor parlamentarilor, Ponta s-a opus, pentru ca in prezent deputatii si senatorii USL sa intre intr-un fel de greva parlamentara. Asemenea contre au existat si pe subiecte prezum FMI sau serviciile secrete. Ponta a sustinut ca va pastra sefii serviciilor de informatii si ca va continua acordul cu FMI, Antonescu s-a opus vehement.

Raceala insa s-a acutizat odata cu numirea noului Guvern si a putut fi observata chiar in ziua tensionata a negocierilor de la Cotroceni, mai intai cu ocazia declaratiilor de presa de dupa consultari. In timp ce Ponta a avut un discurs echilibrat fata de propunerea presedintelui privind numirea lui Mihai Razvan Ungureanu si declarandu-se de acord cu o intalnire cu premierul desemnat, Crin Antonescu a tipat si fulgerat sustinand ca nu vor vota viitorul cabinet.

A urmat o decizie stranie a lui Victor Ponta, care a parasit studioul Antena 3 in plina emisiune a lui Gadea, insotit de un comentariu ironic al lui Crin Antonescu. Mai jos redam discutia din platou.

Mihai Gadea: Domnule Daniel Constantin…

Victor Ponta: Eu o sa-mi cer scuze, daca-mi permiteti, ma duc si va urmaresc in continuare.

Mihai Gadea: Sigur, va rog. Domnul Ponta ne-a rugat sa se retraga. Va multumesc pentru prezenta. In scurta vreme, ne vom desparti de…

Crin Antonescu: Pe rand ne ducem toti, a inceput Boc! (Rasete in platou)

Niels Schnecker: Nu e foarte buna ideea.

Mihai Gadea: Domnule presedinte Daniel Constantin…

Daniel Constantin: Cam devreme, dar trebuie sa ma duc si eu, sa stiti. (Sursa: EVZ)

Urmatorul eveniment s-a consumat marti, cand presa a dezvaluit ca Victor Ponta a avut o convorbire prin telefon cu premierul desemnat, Mihai-Razvan Ungureanu. Ungureanu l-a sunat pe Ponta pentru a discuta asupra noii situatii politice si a unor eventuale intalniri cu liderii opozitiei, iar acesta i-ar fi transmis ca e deschis unei discutii, chiar daca pozitia publica a USL nu se va schimba. Din nou diferenta fata de Crin Antonescu, care a refuzat din start orice intilnire cu Mihai Razvan Ungureanu.

Atitudinea in neconcordanta a lui Victor Ponta a continuat si azi cu ocazia investirii in Parlament a noului Cabinet. In discursul tinut de presedintele PSD, in fata Parlamentului acesta, un discurs chiar mai lung decat al a evitat orice atac dur asupra premierului desemnat si a ministrilor sai. Mai mult el a apreciat ca atacurile din mass-media la adresa noilor ministri “au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand” si in acelasi timp a salutat absenta din noul Guvern a unor fost ministri “cu totul si cu totul indezirabili” precum “doamna ministru Udrea, domnul ministru Igas”. De asemenea Ponta a anuntat o posibila sustinere a USL daca noul guvern va sprijini 15 masuri punctuale. Discursul sau a uimit pe toata lumea, atat pe cei de la Putere dar cel mai mult pe colegii sai liberali care au convocat Biroul Politic al PNL de urgenta.

Oare Victor Ponta si-a schimbat strategia? Oare sa ne gandim la o eventuala formula dupa alegeri cu Victor Ponta premier si Mihai Razvan Ungureanu presedinte? Vom vedea atitudinea lui Ponta de acum inainte.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!


%d blogeri au apreciat: