Acasă » Dosare » Părinții pierd în instanță! Clasa pregătitoare este legală

Părinții pierd în instanță! Clasa pregătitoare este legală

Scandalul clasei pregatitoare continua. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, miercuri, cererile depuse de mai multe asociatii ale parintilor prin care acestia solicitau suspendarea si anularea ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare, asa-numita “clasa zero”. Avocatii parintilor au anuntat ca vor face recurs, care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aproximativ 80 de parinti au dat in judecata, in patru dosare, Guvernul si Ministerul Educatiei, cerand anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si clasa I. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, unul dintre aceste dosare, in care reclamanti sunt patru parinti, acestia cerand suspendarea ordinului privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I. Instanta a respins solicitarea parintilor, astfel ca ordinul ramane in vigoare.

Intr-un alt dosar judecat luni la Curtea de Apel Bucuresti, in care 39 de parinti au formulat cerere de suspendare a ordinului, este asteptata in continuare o solutie. Avocatii parintilor spuneau ca o decizie in acest dosar ar putea fi anuntata miercuri. Totodata, alte doua dosare ale parintilor impotriva Guvernului si Ministerului Educatiei privind acelasi ordin urmeaza sa fie dezbatute de instanta in 2 martie si, respectiv 6 martie.

Parintii au atras atentia ca este ilegal sa li se ia dreptul de a-si inscrie copiii la o anumita scoala. Autoritatile au negat aceasta acuzatie, dar recunosc ca scolile nu vor putea satisface toate cererile, conform noilor criterii.

Avocatul parintilor, Mihai Radu, declara, saptamana trecuta, ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin, deoarece parintii nu stiu care este procedura de inscriere in clasa pregatitoare si, mai mult, nici macar reprezentantii MECTS nu au toate informatiile necesare.

FSLI considera ca ordinul, in forma lui actuala, intra in contradictie atat cu unele principii de drept constitutional, cat si cu o serie de realitati cu care se confrunta sistemul de invatamant, astfel incat aplicarea lui in conditii de eficienta este, practic, imposibila. In opinia sindicalistilor, actul normativ a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile.

200.000 de copii ar trebui sa aiba locuri in clasa pregatitoare

Potrivit estimarilor oficiale, in toamna, aproximativ 200.000 de copii urmeaza sa intre la clasa zero sau in clasa intai.

Metodologia pentru clasa pregatitoare prevede ca parintii ai caror copii implinesc varsta de sase pana la data de 31 august 2012 au obligatia de a inscrie copiii in invatamantul primar.”ISJ/ISMB vor solutiona orice situatie legata de inscrierea la clasa pregatitoare sau la clasa I in interesul educational al elevului si in limitele legii. Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare, respectiv in clasa I la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, in conformitate cu solicitarile parintilor si cu prevederile prezentei metodologii. In sensul prezentei metodologii, numarul locurilor libere este stabilit ca diferenta dintre numarul de locuri alocate pentru un anumit nivel de clasa – clasa pregatitoare, respectiv clasa I – si numarul de copii din circumscriptie care trebuie inscrisi la acel nivel de clasa”, se arata in metodologie.

Salile de clasa vor avea dotari specialepentrucopii.

Copiii vor sta individual in bancute, mobilierul va fi de tip modular si va exista si un spatiu de joaca. Invatatorii care ii preiau pe cei mici nu se schimba pana la terminarea clasei a IV-a. Incaperile in care vor invata cei mai mici dintre scolari vor fi mobilate in curand, iar banii sunt asigurati de Ministerul Educatiei. Autoritatile locale pot completa investitiile, insa nu sunt obligate sa aloce fonduri speciale pentru noile sali de clasa.

Formarea dascalilor se face in doua moduri: online (cu incepere din iulie 2012) si pe grupuri de lucru (din august 2012). Ulterior, dascalii vor beneficia de consiliere din partea formatorilor pe tot parcursul primului semstru.

O alta precizare vizeaza programa de studiu: aceasta a fost finalizata si va intra in dezbatere publica in martie.

Potrivit fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, scopul clasei pregatitoare este acela de a da posibilitatea copiilor de a-si dezvolta capacitatea de a comunica, sa stabileasca sau sa consolideze primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, sa invete sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate uneipregatiri fizice armonioase. Invatamantul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligati sa merga lacursuri, fiind astfel prevenit abandonul scolar.

In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului. Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I.

Romania este a 14-a tara din Europa care adopta sistemul clasei pregatitoare, majoritatea tarilor alegand varsta de 6 ani pentru a o parcurge.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!