Scandal de proportii cu pasapoarte, mita si acordare nelegala de cetatenie. 10 functionari retinuti. Sef al Evidentei populatiei mort in timpul anchetei.
Zece persoane au fost retinute si 21 de persoane au fost puse sub invinuire pentru acordare nelegala de cetatenie romana unor moldoveni. Anuntul a fost facut de seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica (SUPC) din cadrul Parchetului instantei supreme, Valentin Selaru. Acesta a precizat ca in functie de situatie se va aprecia daca vor mai fi luate masuri preventive si fata de alte persoane.
Ancheta a fost demarata in urma cu mai bine de 5 luni. Este cea mai ampla investigatie a SUPC dupa decembrie 1989.
Anchetatorii au facut perchezitii in 32 de locuri, 36 de persoane fiind vizate in investigatie. Din cele 36 de persoane, 15 sunt intermediari intre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) si cetateni moldoveni care au solicitat acordarea de cetatenie romana. De asemenea, in ancheta sunt cercetati functionari ai unor oficii de stare civila si ai Directiei de Evidenta a Populatiei, sursele citate precizand ca in principal de la Primaria sectorului 1 sunt cercetati angajati.
Atat functionarii, cat si intermediarii romani si-au luat masuri de precautie cu ocazia pretinderii si darii sumelor de bani. Astfel, din discutiile acestora, banii poarta denumirea de “taxe de urgenta”, “taxa de parcare”, “mop”, “carboave”, “iepuras”, “bastoane”, “valdostane”, “kilograme”, “medicamente”, “retete”, “stuca”. De asemenea, mita este codificata sub numele de “kapusta” (n.n.- varza in limba ucrainiana).
Documentele de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie ajungeau la Serviciul de Evidenta a Populatiei sector 1, unde se eliberau actele necesare obtinerii pasaportului sau buletinului romanesc, de care moldovenii deveniti cetateni romani aveau nevoie pentru a pleca in alte state UE.
O alta situatie era aceea a moldovenilor care se aflau deja in state din UE, desi viza le expirase. Ei mituiau functionarii pentru a obtine cetatenia romana fara sa se mai prezinte in fata autoritatilor, care ar fi constatat ca moldovenii au incalcat legea, aflandu-se fara viza in UE.
La perchezitii au fost gasite importante sume de bani, agende cu evidenta persoanelor interesate de dobandirea cetateniei si numeroase alte documente, unele in alb. Numarul cetatenilor moldoveni care au beneficiat de redobandirea cetateniei romane in mod fraudulos se ridica la 200.
“Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, au efectuat, in cursul zilei de 2 februarie 2012, si continua astazi, 1 martie 2012, perchezitii domiciliare in locatii din municipiul Bucuresti si imprejurimi, respectiv orasele Chitila, Otopeni si din judetul Teleorman. In cauza sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul savarsirii unor infractiuni de trafic de influenta, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, folosire in mod direct si indirect de informatii nedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. In total sunt vizate de perchezitii 32 de locatii”, potrivit PICCJ.
In Republica Moldova s-au deplasat anchetatori romani pentru a face crcetari impreuna cu omologii lor moldoveni in acest caz, ancheta pornind de la o simpla informare a Serviciliului Roman de Informatii (SRI).
In scopul eludarii dispozitiilor legale, persoane intermediare romane si din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse intre 500 si 1.000 euro sau alte atentii, au dezvoltat o metoda pentru acordarea cetateniei si obtinerea pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania (in special in municipiul Bucuresti) pentru diversi cetateni ai Republicii Moldova, potrivit anchetatorilor.
Metoda folosita consta in remiterea de catre cetatenii din Republica Moldova interesati a actelor si sumelor de bani intermediarilor (de regula persoane cu dubla cetatenie – romana si moldoveana). Modalitatea folosita era realizata prin intermediul unor carausi (soferi de microbuze care efectuau curse regulate intre municipiul Chisinau si municipiul Bucuresti), iar cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul tarilor UE, remiteau sumele de bani prin transferuri bancare.
Pentru a eluda prevederea legala care interzice depunerea cererilor prin mandatari, intermediarii au identificat, in randul lucratorilor Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, lucratori coruptibili, care contra unei sume de 50 euro/dosar introduceau cererile de redobandire a cetateniei in circuit si depuneau diligente pentru ca aceste dosare sa fie lucrate, in regim prioritar si nu in ordinea inregistrarii lor.
Ulterior redobandirii cetateniei romane, moldoveni (deveniti si cetateni romani) cointeresati in dobandirea pasaportului romanesc, acelorasi intermediari le remiteau sume cuprinse intre 50 euro – 250 euro. Acestia cointeresau mai departe unii functionari de la Starea Civila Sector 1 Bucuresti, care primeau sume de cinci euro sau 20 lei/ fiecare act de stare civila romanesc si solutionau cu celeritate cererile, reducand termenul de la opt luni la o luna sau chiar la zece zile.
Dupa obtinerea actelor de stare civila romanesti, aceiasi intermediari, contra unei sume de 100 euro/pasaport, interveneau pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte pentru emiterea cu celeritate a pasapoartelor romanesti.
Existau si cetateni moldoveni care doreau sa-si stabileasca domiciliul in Municipiul Bucuresti si in aceasta situatie, apelau pentru luarea in spatiu si eliberarea cartii de identitate romaneasca, la aceiasi intermediari. La randul lor acestia apelau la functionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti – Biroul de Evidenta a Persoanelor nr. 5 (acesta a devenit un adevarat fief al cetatenilor moldoveni. Existau situatii in care, la adresa de domiciliu a unei persoane arondate acestui birou, figurau si pana la 1.000 de cetateni moldoveni luati in spatiu), arata sursa citata.
Contra unor sume de pana la 50 lei sau diverse alte atentii, acesti functionari eliberau documentele de identitate cu celeritate, fara respectarea procedurii legale (prezenta obligatorie a proprietarilor care luau in spatiu cetatenii moldoveni).
Seful de la evidenta populatiei a murit in timpul perchezitiilor DIICOT
Barbatul fusese chemat sa asiste la perchezitiile efectuate la sediul Directiei de Evidenta a Populatiei Sectorului 1, insa a facut infarct dupa ce a fost sunat de oamenii legii. Toma Adrian se afla acasa cand a fost sunat de superiorul sau si anuntat ca 8 angajati ai lui erau cercetati de catre Parchetul General. Acesta nu era vizat, fiind chemat doar pentru a asista la aceasta perchezitie. Sotia sa a declarat ca barbatul de 63 de ani avea probleme cu inima de mai mult timp, si avea nevoie de 2 bypass-uri la inima, insa ii era teama de aceste interventii chirurgicale. De asemenea a spus ca de cateva zile, Adrian Toma se simtea foarte rau, noaptea trecuta nedormind deloc. Aceasta a afirmat ca politia nu a venit la ei acasa de dimineata, si ca moartea acestuia nu ar avea nici o legatura cu perchezitiile. Barbatul si-a baut cafeaua, dupa care i s-a facut rau si a lesinat. Echipajele SMURD au ajuns la locuinta acestuia in scurt timp, l-au resuscitat timp de 55 de minute, insa nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viata.
Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro