Acasă » Dosare » Remaniere… Mona Pivniceru viitorul ministru al justitiei?

Remaniere… Mona Pivniceru viitorul ministru al justitiei?

Remaniere… Mona Pivniceru viitorul ministru al justitiei?

Remanierea furtunoasa a Guvernului Ponta s-a impotmolit la Ministerul Justitiei. Judecatoarea Mona Pivniceru, propusa pentru functia de ministru, nu a putut depune juramantul, intrucat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a aprobat detasarea acesteia din magistratura. In prezent, Pivniceru va trebui sa aleaga intre CSM si Guvern. Si asa cum deja a anuntat si Victor Ponta, cu siguranta aceasta isi va da demisia din CSM si va alege fotoliul de ministru.

 

Numirea lui Mona Pivniceru la Justitie de catre Ponta a fost o surpriza, dar nu un gest greu de explicat al acestuia. Printre „calitatile” care probabil au recomandat-o, se numara adversitatea recunoscuta pe care o are fata de Traian Basescu si fata de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, pe care puterea actuala, nu stie cum sa-l faca mai repede disparut din functie. Prin presa se vorbeste de altfel ca, Pivniceru ar fi o persoana apropiata lui Dan Voiculescu, iar avansarea numelui acesteia la Justitie ar fi o consecinta a insistentelor liderului conservator pe langa presedintele interimar, Crin Antonescu, care la randul sau si-a impus punctul de vdere in fata premierului Victor Ponta. Sa nu uitam de declaratia presedintelui PC, Dan Voiculescu: „Nu avem toata puterea pana nu avem si justitia”.

Adevarata miza: schimbarea lui Kovesi si a lui Morar

Mass media a dezvaluit zilele acesteastenogramele unei sedinte a PNL, la care ar fi participat si Crin Antonescu, desi acesta ar fi trebuit sa ramana echidistant avand in vedere pozitia pe care o ocupa acum. Din stenograme reiese clar preocuparea vadita a actualei puteri de a-I schimba pe seful de la DNA si pe Procurorul General al Romaniei

 

Varujan Vosganian: „Spune-ne de Daniel Morar ceva… Numai de bine”.

Crin Antonescu: „În română sau în engleză? Ca să ştiu să fac şi eu un efort… Da. deci, mandatele lui Daniel Morar se prelungesc în mod legal de către ea atâta vreme cât decizia ministrului Justiţiei de a nu face o altă propunere se produce”.

Varujan Vosganian: „Da’ stai puţin, el poate fi demis, dacă după aceea lucrurile se normalizează, nu trebuie să mai stăm şapte luni cu el, nu?”

 

Sorin Roşca Stănescu: “Dar decizia asta nu se poate da de către preşedintele interimar?”

Crin Antonescu: „Nu, nu”.

Relu Fenechiu: „Toată lumea trebuie să înţeleagă, nu e vinovată Kovesi (procurorul general al României) aici, aici e vinovat ministrul. Kovesi trebuie să pună un şef la DNA”.

Daniel Chiţoiu: „Să facem curăţenie”

Independenta si nu tocmai

Victor Ponta a a anuntat cu tam-tam numirea unui independent la Justitie – un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in persoana lui Mona Pivniceru. Informatiile demonstreaza insa, cu totul altceva. Judecatoarea Pivniceru este cunoscuta drept o apropiata a PNL, iar legatura dintre aceasta si Partidul National Liberal a fost facuta de liberalul Mihai Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. In urma cu un an, Vlasov a fost acuzat ca o „gazduieste” pe Mona Pivniceru intr-o casa a RAPPS, pentru care Camera de Comert plateste nici mai mult nici mai putin de 3000 de euro pe luna chirie.

Nici fata de grupuri de interese din justitie nu prea poate fi considerata a fi independenta. Ne amintim cu totii ca aceasta s-a recuzat din dosarul in care erau anchetati pentru trafic de influenta senatorul PSD Catalin Voicu si judecatorul Florin Costiniu. Aceasta a declarat intr-un interviu ca este prietena de familie cu judecatorul Florin Costiniu si in special cu sotia acestuia, Viorica Costiniu. Ea a solicitat atunci CSM apararea reputatiei lui Costiniu si a atacat dur conducerile Parchetului General si al DNA, acuzandu-i pe acestia de abuzuri.

Dupa ce a fost numita, Mona Pivniceru a declarat presei: „Doresc separarea puterii judecatoresti de politic si lasarea ei ca o putere independenta in stat”. Unde s-a dus impediat dupa ce a facut aceasta declaratie? Unde altundeva decat la sedinta PNL.


Vezi toate știrile în timp real și pe telefonul tău mobil: www.crimetv.ro


Lăsați un comentariu


Comentați cu atenție! Vizitatorii își asumă responsabilitatea pentru textul introdus!